Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Kosten migrainemedicatie met 5,9% toegenomen

CGRP-remmers goed voor 57% van de kosten voor migrainemedicatie

Met de toelating van CGRP-remmers tot het basispakket eind 2021 zijn de kosten aan migrainemiddelen consequent toegenomen. Inmiddels zijn de kosten van CGRP-remmers, naar schatting € 28,8 miljoen in 2024, hoger dan die van andere migrainemiddelen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW51/52 - 20-12-2024 | door SFK

Herexamen 2024 PW51/52

Welke van de twee stellingen over parallelimport is juist?

PW51/52 - 18-12-2024 | door Astrid Annaciri-Donkers, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Focus op niet-kleincellig longcarcinoom in het IM

Meer structuur in complexe oncologische behandelregimes

Het hoofdstuk Oncolytica in het Informatorium Medicamentorum (IM) is continu in ontwikkeling. Er komen steeds meer oncolytica beschikbaar, zoals tyrosinekinaseremmers, monoklonale antilichamen en geheel nieuwe geneesmiddelgroepen zoals bispecifieke antilichamen. Ook worden oncolytica steeds vaker als combinatietherapie ingezet in chemokuren, bijvoorbeeld bij niet-kleincellig longcarcinoom.

PW50 - 13-12-2024 | door Scott Wishaw, apotheker, Geneesmiddel Informatie Centrum, KNMP

Samen werken aan veilig medicatiegebruik oudere

Interprofessioneel onderwijs verlaagt drempel voor samenwerking eerstelijns-zorgverleners

Zorgprofessionals als huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en openbaar apothekers zorgen samen voor de medicatieveiligheid voor thuiswonende ouderen. Maar soms weten ze niet van elkaar welke kennis ze in huis hebben. Met interprofessioneel onderwijs willen het LUMC en het Charlotte Jacobs Instituut al vroeg laagdrempelig contact stimuleren.

PW50 - 13-12-2024 | door Julie Papa-Wouters, LUMC

Contracten ondertekend voor Medicatieproces 9 en Medicatiebewaking

De contracten voor het inbouwen van Medicatie­proces 9 en Medicatiebewaking zijn ondertekend. De Stichting ICT & Farmacie tekende hiertoe namens de sector Openbare Farmacie een contract met PharmaPartners en Sanday. Een belangrijke mijlpaal, omdat hiermee verbeterde gegevensuitwisseling een stap dichterbij komt.

PW50 - 13-12-2024 | door KNMP

Zaadjes planten

Zoals in dit PW is te lezen, zijn het LUMC en het Charlotte Jacobs Instituut bezig met het opzetten van interprofessioneel onderwijs. Dit is mijns inziens een hele goede ontwikkeling. Al een aantal jaren mag ik interprofessioneel onderwijs verzorgen bij de masteropleiding in Leiden. Studenten Farmacie voeren samen met geneeskundestudenten een medicatiebeoordeling uit.

PW50 - 13-12-2024 | door Thomas Kanis, bestuurslid KNMP

Weerbaarheid

Studenten voelen in de meeste gevallen feilloos aan als ze tijdens hun coschappen iets meemaken wat niet door de beugel kan, alleen melden ze het niet altijd, is de ervaring van Helma van der Horst-van Mastbergen en Diane van Wieren-de Wijer van UPPER Stagebureau Farmacie van Universiteit Utrecht.

PW50 - 13-12-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Cappuccino

Het illustreert op kleine schaal de armoede in zorgwereld.

VOF de Kunst bezong het in de jaren tachtig, en het is het levenselixer van menig jonge ouder of na een nachtdienst: éééén kopje koffie!

PW50 - 13-12-2024 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Ribociclib bij vroeg stadium van borstkanker toepasbaar

Door een positief oordeel van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP wordt ribociclib (Kisqali) bij een grotere groep patiënten met borstkanker toepasbaar.

PW50 - 13-12-2024 | door PW

Salbutamol aerosol is meest gebruikte middel met tijdelijke toestemming

300.000 mensen geholpen door tijdelijke toestemming

Openbaar apothekers verstrekten in de eerste elf maanden van 2024 aan ruim 300.000 mensen een geneesmiddel waarvoor de IGJ tijdelijk toestemming heeft gegeven. Van hen werden 180.000 mensen geholpen met salbutamol aerosol.

PW50 - 13-12-2024 | door SFK

Studenten voelen de apotheek

Gesprekken oefenen met patiënten in een simulatie-apotheek.

In zes simulatie-apotheken in het nieuwe Skillslab Farmacie van de Rijksuniversiteit Groningen oefenen studenten gesprekken met patiënten, inhalatie-instructies en medicatiebewaking. Claudia Dantuma-Wering: “Studenten komen sneller in hun rol.”

PW50 - 13-12-2024 | door Edwin Bos

Herexamen 2024 PW50

Kan het juiste product worden afgeleverd aan de hand van PRK GRASPOLLENALLERGEEN INJSUSP FL 5ML?

PW50 - 11-12-2024 | door Wafa Jama, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)/KNMP

Tips voor inclusieve taal

Handleiding voor begrijpelijke medicijninformatie herzien.

In de herziene ‘Schrijfwijzer voor het begrijpelijk schrijven over medicijnen’ zijn tips voor inclusieve taal opgenomen. Belangrijk, vindt Sam van Kreel. “We willen houvast bieden bij een complex onderwerp.”

PW49 - 06-12-2024 | door Delia Titre

Monoklonaal antilichaam evinacumab inzetbaar bij kinderen vanaf 6 maanden

Door een positieve beoordeling van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP is evinacumab (Evkeeza) nu ook bij jongere kinderen inzetbaar. Het middel was al geïndiceerd als aanvulling op een dieet en andere LDL-cholesterolverlagende behandelingen voor volwassen en pediatrische patiënten van 5 jaar en ouder met homozygote familiaire hypercholesterolemie (HoFH). Door het advies kan het middel nu ook worden gegeven aan kinderen vanaf 6 maanden.

PW49 - 06-12-2024 | door PW

OVA

Onderhandelen Voor onze Assistenten, we zitten midden in de contractonderhandelingen. Voor de patiënt een onzichtbaar proces; die kiest de goedkoopste polis. De geboden zorg is immers gelijk in het basispakket. Dit tot onvrede van de verzekeraars die onderscheid zouden willen laten zien. Misschien kunnen we ze helpen.

PW49 - 06-12-2024 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Nieuwe SRI-richtlijn VTGM buiten de apotheek en toediening medicatie

De nieuwe richtlijn Voor toediening gereedmaken (VTGM) buiten de apotheek en toediening medicatie van Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) is gepubliceerd. De KNMP en de NVZA maakten deel uit van de richtlijnwerkgroep.

PW49 - 06-12-2024 | door KNMP

PAuLa

Ze kan geen telefoon aannemen en bakt geen taarten voor ons.

Binnenkort start er een nieuwe collega bij ons. Na meerdere gesprekken zijn we tot de conclusie gekomen dat dit de beste kandidaat is. Zowel het profiel als de werkervaring als het plaatje op financieel vlak waren doorslaggevend. We hebben haar aan het werk gezien en dat beviel ons wel. Er wordt op topsnelheid gevuld, ze is flexibel en ze verzuimt nauwelijks. Ze heeft geen invloed op de sfeer en ik denk dat iedereen het wel met haar kan vinden. Ook is ze slank, wat ook een pré is.

PW49 - 06-12-2024 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Meedenken

Gaat alle aandacht de laatste maanden terecht uit naar de cao Apotheken en de acties die apothekersassistenten in het hele land voeren voor een beter salaris, met het oog op de toekomst wordt ook hard gewerkt aan het up-to-date houden van het beroepscompetentieprofiel, waarin beschreven staat welke vaardigheden apothekersassistenten moeten bezitten. Goed communiceren wordt steeds belangrijker.

PW49 - 06-12-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Herexamen 2024 PW49

Welke statine(s) moeten – bij voorkeur – worden vermeden bij gebruik van colchicine 0,5 mg, 3x daags 1 tablet?

PW49 - 04-12-2024 | door Bart Kremers, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)/KNMP

Nieuwe middelen stuwen kosten cholesterolverlagers

Kosten cholesterolverlagers harder gestegen (+10%) dan aantal gebruikers (+1,6%)

Hoewel de nieuwste cholesterolverlagers, de PCSK9-remmers en inclisiran, nog geen 2% van de gebruikers tellen, zijn ze goed voor 70% van de kosten. Ten opzichte van 2020 is hun aandeel verder toegenomen ten koste van de veelgebruikte, goedkope statines. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW49 - 03-12-2024 | door SFK

Document acties

Back to top