Vaste rubrieken
Iets doen
Zet een groep mensen bij elkaar om te praten over geneesmiddelen en de hoge prijzen die fabrikanten er soms voor vragen en je krijgt levendige discussies, is de ervaring van Rob Baltussen. Hij is professor global health economics aan het Radboudumc en projectleider van het burgerplatform dat zich onlangs boog over de vraag of de hoge prijzen wel gerechtvaardigd zijn, of de maatschappij hieraan belastinggeld en premies moet uitgeven of dat het geld beter aan andere zorg kan worden besteed.
Blinde vlek
Vandaag toch maar een melding gedaan.
Bij het koffieapparaat wrijf ik over mijn bovenbeen. De huid is wat gevoelloos, maar in de spier zit een verdikking die pijnlijk is. Hardloopblessure? Of gestoten? Nee. “Heb je een vaccinatie gehad?”, vraagt mijn collega. Nee, maar wel een injectie diclofenac …
Nieuw middel voor behandeling stollingsziekte hemofilie A en B
Marstacimab (Hympavzi) heeft een positief advies gekregen voor een handelsvergunning van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. Het middel is bedoeld voor de behandeling van patiënten met een ernstige vorm van de stollingsziekte hemofilie A en B. Artsen kunnen het voorschrijven bij volwassenen en bij kinderen van 12 jaar en ouder met een gewicht van ten minste 35 kg. Deze patiënten mogen geen factor VIII-remmers (bij hemofilie A) of factor IX-remmers (bij hemofilie B) hebben.
Meer medicijngebruik in lage SES-gebieden
Vooral meer gebruikers van omeprazol en metformine in buurt met lage SES-score
In gebieden met een lage score voor sociaal-economische status (SES) worden meer middelen uit verschillende geneesmiddelgroepen gebruikt dan in gebieden met hoge SES-scores. Ook is het gebruik (gemeten in DDD’s) per apotheekbezoeker daar groter dan in gebieden met hoge SES-scores. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Tekorten tacklen via de app
Regio Haaglanden gebruikt speciale appgroep over medicijntekorten.
Een speciale appgroep om informatie uit te wisselen over geneesmiddeltekorten en elkaar van winkeldochters te kunnen voorzien, is voor apothekers in de regio Den Haag zeer effectief, verzekert Inge Stollman. “De patiënt mag nooit de dupe worden.”
Herexamen 2024 PW46
Moet de dosering levothyroxine bij deze zwangere worden aangepast?
‘Jong en oud helpen elkaar om bij te blijven in het vak'
Generaties in het apothekersvak: samenwerken aan vernieuwing en diversiteit
Wat is de invloed van generatieverschillen op het apothekersvak? En op welke manier kan er binnen een apotheekteam rekening worden gehouden met diversiteit? Eva Siedenburg en Shanice Jankie, beiden werkzaam bij de Bohemenwijk Apotheek in Den Haag, delen hun inzichten over de veranderingen in hun vakgebied en het belang van samenwerken tussen generaties.
Cao-acties: veelgestelde vragen, patiëntvoorlichting en meer
Veelgestelde vragen en antwoorden omtrent de cao-acties, posters, brieven en beelden voor wachtkamerschermen zijn te vinden in een dossier op de KNMP-website. Blijf up-to-date en houd het dossier in de gaten.
Minister: onderzoek bekostiging van apotheekzorg in eerste lijn
Minister Fleur Agema van VWS gaat samen met de KNMP en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onderzoeken hoe via de bekostiging meer zorg mogelijk kan worden gemaakt in de openbare apotheek. Dat blijkt uit de brief die de minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
AGM-profiel
Tijdens de afgelopen bijeenkomst van de Apothekers Geneesmiddel en Maatschappij (AGM) op 7 november in de Jaarbeurs blikten we vooruit naar de toekomst van de AGM. Er staan spannende ontwikkelingen voor de deur!
Waarschuwing
In korte tijd kregen we drie meldingen over fraude, met als rode draad het belang van de signaleringsfunctie van apothekers. In PW 42 schreef onze columnist Nancy Valentin-Ong over een recept voor methylfenidaat afkomstig van een arts in Milaan. Vanwege een eerder recept van diezelfde arts kreeg ze al snel het gevoel dat er iets niet in de haak was.
Focus
Beter niet te veel tegelijk en alles met voldoende aandacht.
Ik lig heerlijk te slapen als midden in de nacht mijn telefoon gaat. ‘Anoniem’; ik heb vandaag dienst. Nog niet echt wakker zeg ik mijn riedeltje, naam en functie en probeer tegelijk mijn bril op te zetten voor als ik straks iets wil noteren.
Interleukineremmer sarilumab nu ook inzetbaar bij spierreuma
Na een positief oordeel van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP is het indicatiegebied van sarilumab (Kevzara) uitgebreid. Artsen konden het middel al voorschrijven bij de behandeling van matig tot ernstig actieve reumatoïde artritis, al dan niet in combinatie met methotrexaat. Door het advies is het nu ook toe te passen bij volwassenen met polymyalgia rheumatica (PMR) die onvoldoende reageren op corticosteroïden of een terugval kregen tijdens het afbouwen ervan.
Verstrekking PrEP via de apotheek gestegen
Na stopzetten GGD-pilot, toename PrEP-verstrekking via apotheek
Na stopzetting van de GGD-pilot per 1 augustus 2024 verloopt de verstrekking van PrEP ter voorkoming van een hiv-infectie volledig via openbare apotheken. Het aantal mensen dat hier PrEP kreeg, steeg als gevolg daarvan van 1600 in juni naar 2700 in augustus 2024. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Podcast voor arts in spe
Geneeskundestudenten wegwijs maken in de farmacologie.
Met de onderwijspodcast FarmacoLOGISCH maakt Magali Heijkoop geneeskundestudenten wegwijs in de farmacologie. Haar missie is de rol van de apotheker te laten zien aan deze artsen van de toekomst. “Soms zit er een geheime boodschap in de podcast.”
Herexamen 2024 PW45
Moet je de dosis fluoxetine aanpassen bij een intermediate of poor metaboliser?
Van Berckel eerste AGM'er in rol districtsafgevaardigde
Wouter van Berckel is sinds 25 september afgevaardigde voor District Zuidwest II van de KNMP. En dat is uniek, want hij is de eerste Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM) die deze rol op zich neemt.
KNMP Kennisbank: vernieuwde vormgeving en update techniek
De KNMP Kennisbank krijgt op 5 november een vernieuwde vormgeving. Ook wordt een technische update gedaan, waardoor de stabiliteit van het platform verder verbetert.
Melden en bewaken
Openbaar apothekers zijn met hun directe en veelvuldige patiëntencontact de best uitgeruste zorgverleners om continu bij te dragen aan het effectief en veilig houden van geneesmiddelen. Als deze op nationaal niveau al regelmatig uitgesproken en onderschreven tekst ook op Europees niveau wordt herhaald, zorgt het voor extra impact.
Hybride zorg
Digitaal als het kan, fysiek als het moet.
Sinds de afgelopen jaren maken wij als apotheekteam veel gebruik van digitale toepassingen. Communicatie verloopt vaak via automatisch gegenereerde berichten via de e-mail of per sms.