Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Herexamen 2024 PW18

Welke uitspraak is juist bij het driemaal per week ondergaan van een dialysesessie van vier uur?

PW18 - 01-05-2024 | door Minke Kranenborg, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)/KNMP

CHMP wijst aanvraag voor extra indicatie semaglutide af

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft geen goedkeuring gegeven om het gebruik van het semaglutide-bevattende afslankmiddel Wegovy uit te breiden. De extra indicatie betreft de preventie van ernstige cardiovasculaire problemen bij volwassenen met vastgestelde hart- en vaatziekten en een BMI van ten minste 27 kg/m2.

PW35 - 30-04-2024 | door PW

‘Minder medicatieverspilling hard nodig voor het milieu’

Groot netwerk belangrijk voor behalen doelen duurzame zorg

‘Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek en lever ze in bij je apotheek!’ Dat is de boodschap die de zorg- en watersector ook dit voorjaar weer onder de aandacht brengt tijdens de Week van Ons Water, van 27 april tot en met 12 mei. Jaarlijks komt minstens 190 ton aan medicijnresten in ons oppervlaktewater terecht.

PW17 - 26-04-2024 | door Eden Daniel

Sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) zoekt twee nieuwe bestuurders

De Sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) is op zoek naar twee nieuwe bestuurders. Het betreft per 27 juni 2024 één zetel voor een vertegenwoordiger van zelfstandige apotheken en één zetel voor een vertegenwoordiger van ketenapotheken.

PW17 - 26-04-2024 | door KNMP

KNMP, NVZA en NFU onderzoeken verspilling

De KNMP, NVZA en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) doen onderzoek naar geneesmiddelverspilling in het kader van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 (GDDZ). Apothekers kunnen in een vragenlijst verbeterinitiatieven aangeven voor het tegengaan van geneesmiddelverspilling.

PW17 - 26-04-2024 | door KNMP

Innovatief

Apothekers zijn uitvinder van Aspirine, penicilline, Coca-Cola, het tbc- en poliovaccin, vaseline, Novocaïne en ook de E-sigaret. Kortom: innovaties op basis van productkennis. Onze visie ‘Apotheker 2040’ stelt: “Autoriteit op het gebied van werking van geneesmiddelen.” Een openbaar apotheker is generalist. Daar hoort kennis van bereiden van geneesmiddelen bij. Binnen de KNMP is het LNA nog steeds een waardevol kenniscentrum. En wat is het dan jammer dat daar steeds minder aandacht voor lijkt te zijn in onze opleidingen.

PW17 - 26-04-2024 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Indicatiegebied enzalutamide uitgebreid na positief advies CHMP

Enzalutamide (Xtandi) is na een positieve beoordeling van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP breder inzetbaar. Het middel was al op de markt voor de behandeling van verschillende typen prostaatcarcinoom: niet-gemetastaseerd hoog-risico castratieresistent; gemetastaseerd, hormoongevoelig; gemetastaseerd, castratieresistent asymptomatisch of licht symptomatisch en gemetastaseerd, castratieresistent. Aan dit rijtje kan nu ook de vorm niet-gemetastaseerde, hormoongevoelige prostaatkanker met een hoog risico op een biochemisch recidief (BCR) worden toegevoegd. Bij deze indicatie kunnen artsen het middel zowel als monotherapie als in combinatie met androgeendeprivatietherapie inzetten.

PW17 - 26-04-2024 | door PW

Heruitgifte

Omdat ook de zorgsector bijdraagt aan klimaatverandering en vervuiling van het milieu was het hard nodig dat er een Green deal duurzame zorg kwam, vinden meer dan driehonderd bedrijven en instellingen die zich hierbij hebben aangesloten.

PW17 - 26-04-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Zorginfarct

Veel onbegrip en verbazing over hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Als je de analisten moet geloven zit het zorginfarct er echt aan te komen; niet ver weg, maar zelfs al over vijf of tien jaar. Niet alleen de betaalbaarheid, maar ook de beschikbaarheid van zorg is een dreigend probleem. Over beschikbaarheid van zorg kunnen wij apothekers nu al meepraten.

PW17 - 26-04-2024 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Gemiddelde prijsstijging komt in april uit op 0,5%

Lijstprijzen van geneesmiddelen stijgen na nieuwe herijking maximumprijzen

De prijzen van receptplichtige geneesmiddelen die worden vergoed uit het basispakket stegen in april dit jaar gemiddeld met 0,5% vergeleken met maart. Toch bleef bij 92% van de geneesmiddelverpakkingen die op de Nederlandse markt worden verstrekt de prijs gelijk. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW17 - 26-04-2024 | door SFK

Investeren in je netwerk

Tegenwoordig moet je vooral mensen kennen, vindt Ayşe Doğdu

Netwerken is belangrijker dan ooit, vindt Ayşe Doğdu, die op het evenement ‘Versterk je netwerk’ van ROC Nijmegen met zo’n twintig toekomstige apothekersassistenten sprak. “Een van hen wil misschien in onze apotheek komen werken.”

PW17 - 26-04-2024 | door Linda de Jonge

Herexamen 2024 PW17

Wat is juist over CE-markeringen?

PW17 - 24-04-2024 | door Astrid Annaciri, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

DLB’s vanaf 30 mei: ‘Passende zorg in tijden van schaarste’

Een nieuwe reeks districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) vindt plaats van 30 mei tot en met 6 juni 2024. Het thema van de bijeenkomsten is ‘Passende zorg in tijden van schaarste’. De DLB’s worden fysiek georganiseerd op vijf plekken in Nederland en zijn alleen toegankelijk voor KNMP-leden. Leden zijn welkom op elke locatie.

PW16 - 19-04-2024 | door KNMP

Klimmen op de ladder

Het fietspad is soms een terrein vol risico’s. Hippe bakfietsouders naast elkaar blokkeren de volledige breedte, scholieren slaan linksaf zonder omkijken of senioren kijken juist wél eerst om wanneer ik op volle snelheid bel om ze te passeren. We leven niet altijd en overal de regels na en meestal verloopt dit zonder kleerscheuren.

PW16 - 19-04-2024 | door Jos Lüers, bestuurslid KNMP

Film rolt door in onderwijs

Studenten zien wat aan spoedopname intoxicatie voorafgegaan kán zijn.

Met veel bombarie rijdt de ambulancezuster een patiënt met intoxicatie de SEH binnen. Was het alcohol, XTC, medicatie? Rozita Abdolrahimi Raeni is medebedenker van een indringende onderwijsvorm om apothekers in spe te leren omgaan met de – soms − rauwe realiteit.

PW16 - 19-04-2024 | door Annemiek Veelenturf

Positief CHMP-advies voor insuline met wekelijkse toedienfrequentie

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft de aanvraag voor een handelsvergunning voor de langwerkende insuline icodec (Awiqli) positief beoordeeld. Het middel is geïndiceerd voor volwassenen met diabetes mellitus.

PW16 - 19-04-2024 | door PW

Score

Het helpt inderdaad niet, moest staatssecretaris Maarten van Ooijen onlangs in antwoord op Kamervragen toegeven, dat hij aan de ene kant er alles aan probeert te doen om middels het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) overgewicht terug te dringen, terwijl aan de andere kant miljarden worden uitgegeven door de voedselindustrie om reclame te maken voor junkfood.

PW16 - 19-04-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Opnieuw meer gebruikers van amoxicilline: +10%

Colecalciferol valt uit de top 10 geneesmiddelen met meeste gebruikers

Openbare apothekers verstrekten in 2023 aan 1,1 miljoen mensen minstens één keer het antibioticum amoxicilline, een stijging van 10%. Hiermee komt het op plek 4 in de top 10 gebruikers. Net als in 2022 staat macrogol in combinatiepreparaten bovenaan. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW16 - 19-04-2024 | door SFK

#Mood

Na een moeizaam consult gingen we onvoldaan uit elkaar.

Hoe voelt u zich na een paar nachten niet goed slapen? Door stress, kinderen, ziekte, dienst? Sommige mensen (op wie ik jaloers ben) functioneren prima op vier uur slaap in een nacht. Helaas ben ik niet een van die mensen en ben ik na enkele van deze nachten niet op mijn aller gezelligst.

PW16 - 19-04-2024 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Herexamen 2024 PW16

Welke uitspraak over bariatrische chirurgie of morbide obesitas is onjuist?

PW16 - 17-04-2024 | door Brigitte Koch, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Document acties

Back to top