Vaste rubrieken
Bereidingen: aandeel orale preparaten daalt naar 33%
Totale aantal apotheekbereidingen laatste jaren vrij stabiel
Openbare apotheken verstrekten in 2023 6,6 miljoen keer een apotheekbereiding, een aantal dat de laatste jaren vrij stabiel is. De laatste vijf jaren is het aandeel van huidpreparaten toegenomen, ten koste van orale preparaten. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Nieuwe aanbevelingen voor gebruikers medroxyprogesteron
Bij mensen die gedurende meerdere jaren hoge doses medroxyprogesteron gebruiken is een verhoogd risico op meningeoom gezien. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC heeft daarom maatregelen aanbevolen om het risico op dit type hersentumor te minimaliseren.
Leermoment voor arts en apotheker
Meer samenwerking door interdisciplinaire review.
Apothekers en artsen in Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar bespreken elke maand uitgebreid het medicatiegebruik van één patiënt. Rashudy Mahomedradja is initiatiefnemer van deze medicatiereview. “Alle disciplines leren van elkaar.”
Stoptober
De maand oktober is een maand waarin veel mensen keuzes maken. Stop je met roken? Stop je met werken tijdens actieweken rondom de cao? Welke politieke keuzes maak je? Het komt allemaal voorbij.
VWS-begroting 2025: Wgp, beschikbaarheid geneesmiddelen en meer
De beschikbaarheid van geneesmiddelen in de apotheek is in 2025 een belangrijk aandachtspunt. Dat staat in de begroting van het ministerie van VWS voor 2025. Verder wil VWS de Nederlandse markt aantrekkelijker maken voor fabrikanten door te kijken naar prijs- en vergoedingsinstrumenten, zoals de Wet geneesmiddelenprijzen (Wgp) en het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), maar ook het preferentiebeleid.
Rumoerig afscheid van zomer met acties rond CAO Apotheken
Het derde kwartaal van 2024
Het derde kwartaal van 2024 kent een rumoerig einde door acties rondom de Cao Apotheken. Op meerdere plekken in het land voeren apotheekmedewerkers actie voor een betere beloning. In de zomermaanden is er uiteraard aandacht voor de geneesmiddelentekorten. Ook profileren apothekers zich door over hun expertise te vertellen.
Abortusmedicatie vanaf 2025 ook via openbare apotheek
De Wet afbreking zwangerschap wijzigt per 1 januari 2025, waardoor legale medicamenteuze afbreking van de zwangerschap via de huisarts mogelijk is. Daardoor kunnen openbaar apothekers het verzoek krijgen abortusmedicatie ter hand te stellen, wat volgens WSO-bestuurder Jeroen Mentink “een voorbeeld is van de invulling van onze rol als zorgverlener”.
Herexamen 2024 PW 39
Wat is het risico op QT-verlenging bij een eenmalige gift ondansetron?
Niet alleen
Ik schreef over artsen en apothekers die met een verslaving kampen en werd meteen op mijn vingers getikt. Ze hebben een verslaving, kreeg ik te horen, want je zegt ook niet dat iemand met diabetes kampt. Ook verslaving is een ziekte.
Pandemielessen?
Budget voor pandemische paraadheid geschrapt in hoofdlijnenakkoord.
Vorig jaar schreef ik een column met de titel ‘Pandemielessen’. Nu opnieuw, maar helaas met een vraagteken erachter.
Aanpassing van waarschuwingen in de productinformatie van metamizol
De bestaande waarschuwingen voor het optreden van agranulocytose in de productinformatie van de pijnstiller metamizol moeten worden bijgewerkt. Dat concludeert de geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC van het Europees Medicijnagentschap (EMA) na beoordeling van gegevens over het risico op deze bijwerking.
Efficiënter aan de slag op Bonaire
Bezorgservice blijkt nog niet zo makkelijk in te voeren.
Met een herhaalservice, track-and-trace-systeem en optimaal voorraadbeheersysteem is het gelukt de wachttijden in de apotheken op Bonaire te verkorten. Rik de Ruiter: “Toen ik hier kwam werd het net mogelijk om elektronisch recepten te versturen.”
Ongelijkheid
Het ligt alweer achter ons, maar op de warmste dag van het jaar werd gemeld dat er een ‘koelte-ongelijkheid’ bestaat in Nederland. We maken ons druk dat niet iedereen op die enkele warme dagen voldoende koeling vindt.
Nieuwe reeks DLB’s ‘Bij de tijd blijven in samenwerking’
Een nieuwe reeks districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) vindt plaats van 12 tot en met 28 november 2024. Het thema van de bijeenkomsten is ‘Bij de tijd blijven in samenwerking’.
Langer afleveren: dan vooral zes maanden
Sinds 2024 stijging in verstrekkingen voor langere periode
Patiënten die chronisch geneesmiddelen gebruiken, krijgen doorgaans hun geneesmiddelen mee voor drie maanden. Sinds een aantal jaar kunnen apothekers geneesmiddelen voor een langere periode verstrekken en apart declareren. De SFK onderzocht de recente ontwikkelingen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Herexamen 2024 PW38
Waarom geen lagere dosering simvastatine bij genetische variant transporter?
Apenpokken
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vond de nieuwe uitbraak van het apenpokkenvirus (mpox) in een aantal landen in Afrika halverwege augustus zo alarmerend dat een zogeheten Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) werd uitgeroepen.
Post-vakantie
Het is zaak even te focussen op de juiste dingen.
Nu de vakanties zo zoetjesaan voorbij zijn, is het weer tijd de balans op te maken. Het schooljaar gaat van start met nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen. En het werkende leven?
Positief CHMP-advies voor middel tegen handeczeem
Delgocitinib (Anzupgo) heeft een positief advies gekregen voor een handelsvergunning van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. Het is bedoeld voor de behandeling van matig tot ernstig chronisch handeczeem indien topicale corticosteroïden ongeschikt zijn.
Filmploeg over de vloer
‘Kies een taak uit die je aanspreekt en word hierin zichtbaarder.’
Door mee te werken aan filmpjes over medicijnen mee op reis wil Sanne Smits patiënten informeren en apothekers zichtbaarder maken. En dat is hard nodig. “We worden nog te vaak als pillenschuivers gezien.”