Vaste rubrieken
Top 10 van meest gelezen items van 2023 op KNMP.nl
Met de start van het nieuwe jaar, werpt de KNMP een blik op de tien meest gelezen items van 2023, uiteenlopend van geneesmiddelentekorten tot de winnaar van de KNMP Zorginnovatieprijs.
Duurzaam compliment
Het jaar is nog maar net gestart en de nare geneesmiddeltekorten vliegen ons om de oren.
Voorlichten over valrisico
Apothekers adviseren ouderen op vitaliteitsbeurs.
Om ouderen te attenderen op het valrisico door medicatie stond Maartje Zandman met een stand op een Zwolse vitaliteitsbeurs. “Ik hoop dat mensen hierdoor vaker denken aan de apotheek als een plek voor gezondheidsadviezen.”
Nieuwe fentanyl-neusspray met dosisblokkeerfunctie komt in de handel
Een nieuw handelsproduct van fentanyl-neusspray komt binnenkort in de handel. Dit nieuwe product, Instanyl neusspray oplossing DoseGuard, bevat een dosisblokkeerfunctie en een elektronische dosisteller. Deze functies moeten het risico op onbedoeld overdoseren, verkeerd gebruik en misbruik beperken.
Voorschrijven
We hebben een record aan antibiotica en inhalaties afgeleverd.
Het begin van het nieuwe jaar. De laatste drukke weken van 2023 liggen nog maar net achter mij. Weken waarin veel samenkomt. Mensen die hun medicatievoorraad willen aanvullen, de laatste reviews en kwaliteitsonderdelen die behoren tot het afgelopen jaar. En dat alles naast een storm van pulmonaire infecties. We hebben een record aan antibiotica en inhalaties afgeleverd.
Impact
Klimaatverandering heeft ook een grote impact op ziekten. Op diarree bijvoorbeeld. Door de toename van zware regenval, overstromingen en droogte, dreigen de successen die de afgelopen decennia zijn geboekt op het gebied van het terugdringen van diarree weer ongedaan gemaakt te worden, waarschuwen onderzoekers van het Amsterdam UMC, dat samen met het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD) het wereldwijde SPRINGS-consortium leidt, dat oplossingen zoekt voor dit groeiende probleem.
Patiënten betalen extra door leveringsproblemen
Bijna € 2,3 miljoen extra bijbetaling vanwege niet-leverbare preferente middelen
Voor sommige geneesmiddelen gelden vergoedingslimieten. Daardoor moeten patiënten soms bijbetalen. Deze middelen zijn ook binnen het preferentiebeleid van verzekeraars opgenomen. De SFK onderzocht welke bijbetalingsvrije middelen verzekeraars aanwezen waarbij leveringsproblemen zorgden voor het afleveren van een niet-preferent middel mét bijbetaling. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Herexamen 2024 PW3
Welk antibioticum is eerste keus bij gecompliceerde lage luchtweginfectie?
Helpen
Ongebruikte of niet meer gebruikte spullen weggooien is zonde. Ze opslaan in een stoffig magazijn ook. Goed om te zien derhalve dat er regelmatig initiatieven worden ontplooid om spullen in te zamelen en naar landen te sturen met een groot tekort aan producten én geld. Dan kan het gaan om incontinentiemateriaal en medische hulpmiddelen, maar ook om bereidingsapparatuur.
Behandeling
Afgelopen jaar sloot ik op deze plek af met een zieke medicatievoorziening. Vanwege de druk op de betaalbaarheid zijn beschikbaarheid en kwaliteit in het geding.
PRISMA-symposium 2024 open voor abstracts en inzendingen
Apothekers kunnen tot 15 april 2024 hun abstract indienen voor het PRISMA-symposium 2024. Abstracts die aan de voorwaarden voldoen, komen in aanmerking voor een presentatie op het PRISMA-symposium 2024.
Om de week rondje Friesland
Bezorger wisselt medicatiebakken om op de ambulancepost
Om de medicatievoorziening efficiënter en duurzamer te laten lopen, intensiveerde apotheek De Drie Stellingen hun samenwerking met Kijlstra Ambulancezorg. Ellen van Loon: “Voorheen moesten best veel medicijnen weggegooid worden.”
Eén op zeven bezoekers apotheek is zorgintensief
270.000 polyfarmaciepatiënten gebruikten middelen uit tien of meer groepen
Van de 13 miljoen apotheekbezoekers in 2023 gebruikten 1,8 miljoen mensen chronisch geneesmiddelen uit vijf of meer therapeutische groepen. Deze zorgintensieve patiënten gebruikten vooral verschillende soorten CVRM-medicatie en bijbehorende comedicatie. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Zwangere vrouwen kunnen metformine gebruiken
Gebruik van metformine tijdens de zwangerschap is niet gecontra-indiceerd. Dit blijkt uit het herziene medicatiebewakingsadvies in de G-Standaard. Het advies is gebaseerd op de informatie van de website van Moeders van Morgen (MvM), het kenniscentrum over zwangerschap en borstvoeding.
Buigen maar
Waarom wordt dit hele circus toch elk jaar opgetuigd?
Het is december, en het is begonnen. Oliebollen eten, denkt u? Klopt, maar ook reclame voor zorgverzekeringen. Een willekeurig reclameblok: vier spotjes. Rozengeur en maneschijn natuurlijk: “Onze app is als beste beoordeeld!”, “Krijg een cadeaubon van € 20!”, “Word veerkrachtig met onze zorgverzekering!”
Nieuw
Aan het begin van een nieuw jaar is het mooi nieuwe ontwikkelingen te kunnen aankondigen. Zo heeft het PW een nieuwe drukker en wordt het blad vanaf nu verzonden in een nieuwe seal van suikerrietfolie, een recyclebare en dus veel duurzamere folie dan gewoon plastic.
Herexamen 2024 PW1en2
Wat is een alternatief voor trazodon tegen slapeloosheid in de volgende situatie?
Bevlogen verhalen
Een apotheker voor een opgetuigde kerstboom in Engeland; daarmee vangen we meteen twee vliegen in één klap. Want dit laatste PW van het jaar verschijnt vlak voor kerst en staat in het teken van Nederlandse apothekers in het buitenland. De apotheker op de cover is Katherine Bongaerts die in een ziekenhuis in Cambridge werkt en in het naburige dorp Waterbeach woont, waar ze jaarlijks op Christmas eve meedoet met carols on the green. Het hele dorp komt dan in het centrum bij elkaar om onder begeleiding van een brassband kerstliederen te zingen onder een mooi versierde kerstboom.
Teleurgesteld
Met die uitspraak zagen DSW en ONVZ geen andere uitweg meer.
Apotheker in De Lier; ik hoor u denken: “De Lier … (of zoals ik mezelf heb aangeleerd te zeggen: De spatie Lier) waar ken ik dat van?” De Lier is onderdeel van de gemeente Westland. Aha, nu beginnen de puzzelstukjes op hun plaats te vallen.
Talazoparib nu ook beschikbaar bij behandeling van prostaatcarcinoom
Het indicatiegebied van talazoparib (Talzenna) is uitgebreid na een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP.