Vaste rubrieken
Een goed contract binnenhalen
Patty Nooijen onderhandelt met zorgverzekeraars namens bijna 600 apotheken
Contractering wordt steeds complexer. Een scherpe blik is dan ook welkom tijdens de onderhandelingen voor contracten voor farmaceutische zorg in 2024, vertelt Patty Nooijen. En de andere partij ruimte geven. “Maar je moet ook kort op de bal kunnen zijn.”
Ziek
Vanwege ziekte van een van de vaste scribenten op deze plek is deze column van mij. Ziekte komt in deze maanden, waarin de zon minder schijnt en mensen een lagere weerstand hebben, vaker voor.
KNMP-evenementen in 2024
Met het nieuwe jaar voor de deur is het tijd voor een overzicht van KNMP-evenementen in 2024 om alvast in de agenda te noteren.
400.000 mensen slikken dagelijks meer dan 10 pillen
Aantal pillen per dag bij 80-jarigen het hoogst met gemiddeld vijf stuks
Patiënten moeten dagelijks soms een groot aantal tabletten of capsules innemen. De SFK heeft geanalyseerd hoeveel pillen patiënten gemiddeld op een dag innamen in een maand. Bijna 400.000 mensen slikten meer dan tien stuks per dag. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Apothekers zichtbaar en hoorbaar in 2023
De apothekers zorgen er in 2023 voor dat ze zichtbaar en hoorbaar zijn. Op televisie, radio en in de krant geven ze hun visie op diverse zaken die de farmacie raken. Ook in het laatste kwartaal van het jaar staan apothekers voor de camera’s van landelijke media.
Herexamen 2023 PW51en52
Wat doe u bij interactiemelding nirmatrelvir/ritonavir en atorvastatine?
KNMP lanceert een apotheek contractzoeker voor patiënten
De KNMP lanceert contractzoeker.apotheek.nl, een tool waarmee patiënten eenvoudig kunnen opzoeken met welke zorgverzekeraars hun apotheek een contract heeft afgesloten.
Kerst
Soms heb je een lange reis nodig om te ontdekken dat de oplossing waarnaar je op zoek bent precies is te vinden waar je vertrok: in je eigen apotheek. We kijken voor oplossingen vaak buiten de deur: “KNMP, is dat al geregeld? ZN, waarom is het zo ingewikkeld?”
Met elkaar werken aan de toekomst van de apotheker
Als wij het niet doen, dan doet iemand anders het voor je
“Een gezamenlijke visie is key. Het is belangrijk dat iedere apotheker een steentje bijdraagt, want alleen dan kun je in 2040 staan waar je wilt zijn”, aldus Evianne van der Kruk, openbaar apotheker in Apotheek de Stelle in Rotterdam-Hoogvliet. Ze is een van de vier regiegroepleden van het visietraject ‘De apotheker in 2040’. De regiegroep zorgt ervoor dat apothekers zijn aangehaakt en dat ze hun zienswijze delen.
Nieuwe adviezen over stoppen en afbouwen in het IM
Afbouwen en stoppen op een veilige manier
Aan het Informatorium Medicamentorum (IM) is een nieuwe subrubriek toegevoegd: Afbouwen en stoppen. De rubriek biedt adviezen voor het afbouwen en stoppen van geneesmiddelen indien dit relevant is voor het veilig staken van de behandeling. Door de nieuwe subrubriek kunnen apothekers en andere zorgverleners makkelijker de adviezen raadplegen.
Havisten interesseren voor ’t vak
Apotheken in regio Dordrecht en Gorinchem werken samen met zorghavo.
Namens Apothekersorganisatie aan de Merwede tekende Henriette Muller-Trapman een samenwerkingsovereenkomst met een middelbare school in Gorinchem. “Om jongeren al vroeg enthousiast te kunnen maken voor het werk in de apotheek.”
3% van de bevolking gebruikt een GDV
Driekwart van de GDV-gebruikers in Nederland is 65 jaar of ouder
Nederlandse openbare apotheken verstrekken in 2023 naar verwachting aan 562.000 mensen geneesmiddelen via een GDV, ruim 3% van de bevolking. Ondanks een toenemende vergrijzing is dit percentage al jaren stabiel. De gemiddelde leeftijd van een GDV-gebruiker bedraagt 74 jaar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Tinidazol effectief bij infectie met parasiet Giardia lamblia
In het Informatorium Medicamentorum is de stoftekst van het antiprotozoïcum tinidazol opgenomen. Dit middel is de eerste keus voor de behandeling van gastro-enteritis veroorzaakt door de parasiet Giardia lamblia. Dit blijkt uit de herziene richtlijn Antimicrobiële therapie voor acute infectieuze diarree van de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB).
Doorgaan
Dat heb ik in al die jaren wel gezien: een apotheekteam gaat altijd door.
In de bijna veertig jaar die ik actief ben geweest in de apotheek zijn er verschillende momenten die nog weleens terugkomen in mijn gedachte.
Afscheid
De berichten van de KNMP over het ‘winnen’ van de rechtszaak tegen de NZa geven mij een zaterdagmiddaggevoel. Dat zal ik even uitleggen. Regelmatig komt mijn zoon op zaterdagmiddag terug van voetballen – hij speelt in de D-jeugd – met de mededeling “dat ze eigenlijk gewonnen hebben”. Dan weet ik het al: op het wedstrijdformulier staat een nederlaag.
Herexamen 2023 PW50
Welke stelling over de opslag van risicovolle geneesmiddelen is juist?
VWS: nieuwe betaaltitel patiëntengroepsgebonden afstemming van zorg
Het ministerie van VWS kondigt een nieuwe betaaltitel aan voor patiëntengroepsgebonden afstemming van zorg. Deze kan in de loop van 2024 worden ingezet voor de bekostiging van domeinoverstijgende en sectoroverstijgende afstemming door zorgaanbieders.
Farmaciestudenten ontvangen Jong Talent Aanmoedigingsprijs
Femke Boxman (Universiteit Leiden), Lars Doornbos (Rijksuniversiteit Groningen), Bram Schouten (Universiteit Utrecht) en Nora Schreuders (Vrije Universiteit Amsterdam) hebben ieder een Jong Talent Aanmoedigingsprijs gewonnen.
GDV en de schaduw
Ongeveer één jaar geleden schreef ik ook een column over de bekostiging van de GDV. De KNMP had daarvoor een rechtszaak aangespannen tegen het besluit van de NZa om de prestatie aan te passen. Recent heeft de rechter geoordeeld dat dit besluit onvoldoende is onderbouwd en is het besluit daarmee teruggedraaid. De KNMP is tevreden dat de NZa hiermee een tik op de vingers heeft gekregen.Tegelijkertijd is wel de vraag: hoe nu verder?
Nieuwe ‘doorlinks’ op KNMP Kennisbank: sneller bij info
Interne en externe doorlinkmogelijkheden zijn toegevoegd aan het Informatorium Medicamentorum (IM), Farmanco, Oralia VTGM en Parenteralia VTGM. Door de uitbreiding van deze ‘doorlinks’ op de KNMP Kennisbank kunnen apothekers en hun team sneller de informatie vinden die zij zoeken, wat van belang is voor goede zorg in de apotheek.