Vaste rubrieken
Verstaan
Tolken in de zorg. En dan niet 6-jarige kinderen die met hun niet-Nederlands sprekende vader of moeder meegaan naar de apotheek of huisarts om te vertalen wat er gezegd wordt. Of een werkgever die met zijn Oost-Europese werknemer mee naar de huisarts gaat, terwijl die werknemer zich daar heel ongemakkelijk bij voelt. Nee, echte tolken. Daarover gaat de brief die de ministers Kuipers en Helder en staatssecretaris Van Ooijen van VWS onlangs naar de Tweede Kamer stuurden.
Agile
Lijkt het toverwoord voor elk bedrijf dat een reorganisatie doormaakt.
Agility. Letterlijk vertaald: wendbaarheid. Het lijkt het toverwoord voor elk (farmaceutisch) bedrijf dat een reorganisatie doormaakt. Ook Novartis heeft hieraan moeten geloven dit jaar.
Pembrolizumab opnieuw breder inzetbaar na positief CHMP-advies
Pembrolizumab (Keytruda) heeft wederom groen licht gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Hierdoor kunnen artsen het in combinatie met gemcitabine en cisplatine voorschrijven bij de behandeling van volwassenen met lokaal gevorderd, inoperabel of gemetastaseerd galwegcarcinoom.
Leveringsprobleem kost bij laagste prijs extra geld
Van alle niet direct via alle groothandels leverbare middelen heeft 30% laagste prijs
Afspraken tussen apothekers en verzekeraars over het afrekenen tegen een laagste prijs kunnen door leveringsproblemen extra nadelig uitvallen. Bij sommige sterktes aprepitant-capsules is de laagste prijs van een middel dat wel beschikbaar is ruim drie keer zo hoog als het laagst-geprijsde middel. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Vragen staat vrij
‘Visualisatie werkt verhelderend voor het publiek.’
Er is nog veel winst te behalen op het gebied van zichtbaarheid, meent Sabri Yigit. Hij neemt daarin zelf graag het voortouw en gaf onlangs een presentatie tijdens het Parkinson Café. “We kunnen nog zoveel meer voor onze patiënten betekenen.”
Herexamen 2023 PW49
Welk advies geeft het NHG over de frequentie van evaluatie van de ADHD-behandeling?
Super actueel
In de districtsledenbijeenkomsten (DLB) gaat het KNMP-bestuur traditioneel het gesprek aan met de leden. Dat doen we twee keer per jaar tijdens een ronde door het land. Deze DLB’s zijn belangrijk voor de verenigingsdemocratie als voorbereiding op de aanstaande AV. We starten altijd met de actualiteiten.
Baliekaart: inzicht in vergoeding apotheekzorg per zorgverzekering
Leefstijl centraal op platform
Apotheker lanceert tijdschrift over leefstijlgeneeskunde.
Met een nieuw tijdschrift hoopt apotheker en ondernemer Erma van Zanten behandelaars te ondersteunen die leefstijladviezen geven. “Nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen worden vertaald naar praktische adviezen.”
Kosten voor tijdelijke toestemming € 9,3 mln
160.000 mensen geholpen met geneesmiddel met tijdelijke toestemming
Openbaar apothekers verstrekken in 2023 naar verwachting bijna 500.000 keer een geneesmiddel waarvoor de IGJ tijdelijk toestemming heeft gegeven. In de eerste tien maanden van 2023 werden 150 verschillende producten met zo’n toestemming verstrekt. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Groen licht voor tirzepatide bij obesitas
Tirzepatide (Mounjaro) heeft groen licht gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Artsen kunnen dit middel momenteel inzetten bij de behandeling van diabetes mellitus type 2 bij onvoldoende effect van een dieet en lichamelijke inspanning. Het wordt hierbij toegepast als monotherapie indien metformine ongeschikt is vanwege intolerantie of contra-indicaties of in combinatie met andere bloedglucoseverlagende middelen.
Ashwagandha
Over mogelijk negatieve effecten wordt niet of nauwelijks gerept.
Ja, ik geef toe: het is een stokpaardje van me. Dat komt omdat het me blijft verbazen dat van kruidenproducten vaak wordt gedacht dat ze niet schadelijk kunnen zijn omdat ze ‘natuurlijk’ zijn.
Winst
Verspilling. Verkwisting. Vermorsing. Welk woord je ook kiest, allemaal zonde. Toch verkwisten we jaarlijks met z’n allen nogal wat. 590 miljoen kilo voedsel bijvoorbeeld. En voor tientallen miljoenen aan geneesmiddelen. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren diverse initiatieven ontplooid om de verspilling van vooral dure oncolytica een halt toe te roepen.
Herexamen 2023 PW48
Hoeveel procent lijkt het afgelopen jaar één of meerdere keren te zijn gewisseld van medicatie?
KNMP stelt Themakalender 2024 beschikbaar voor apothekers
De KNMP stelt de Themakalender 2024 beschikbaar voor apothekers. De kalender geeft een overzicht van revelante themaweken en -dagen in 2024 waarmee apothekers en hun team aan de slag kunnen, online én offline.
Oproep
Mijn laatste column voor 2023, en daarom een natuurlijk moment voor reflectie. De AGM-commissie heeft nagedacht over thema’s en activiteiten waaraan we in 2024 aandacht willen schenken en waarbij we u natuurlijk graag betrekken.
Aanscherpen
Preventie. Bewegen. Gezond eten. Begrippen die vaker dan voorheen in de verkiezingsprogramma’s opdoken. Ook bij politieke partijen begint gelukkig het besef door te dringen dat voorkomen niet alleen beter is dan genezen, maar ook goedkoper.
Contractseizoen
Laten we tijdens de onderhandelingen niet de patiënt erbij trekken.
Ze komen er weer aan: de contracten van de zorgverzekeraars. Ik loop lang genoeg mee om te weten dat van écht onderhandelen geen sprake is. Er wordt niet voor niets over een TROG-contract gesproken: Tekenen Rechts Onder Graag.
Budesonide beschikbaar als zetpil met 4 mg werkzame stof
Een nieuwe farmaceutische vorm met budesonide is beschikbaar. Het gaat om de Budenofalk-zetpil, die 4 mg werkzame stof bevat. Andere preparaten voor rectale toediening die al op de markt zijn, zijn de tablet voor klysma en rectaal schuim met respectievelijk 2,3 mg en 2 mg budesonide per dosis.
Van de totale gebruikerspopulatie is 5,1% jonger dan 25 jaar
Toename aantal gebruikers van antidepressivum 3,2%
Openbare apotheken verstrekken in 2023 naar verwachting aan 1,2 miljoen mensen een antidepressivum, van wie 10.000 gebruikers tussen de 8 en 18 jaar oud zijn. Hun gemiddeld gebruik is sinds 2018 met 29% toegenomen, vooral door een verschuiving naar sertraline. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.