Vaste rubrieken
Sotorasib twee uur vóór secretieremmer innemen
Als combinatie van het oncolyticum sotorasib met een secretieremmer nodig is, kan de patiënt sotorasib innemen met ook een zuurhoudende drank, zoals cola. Dit adviseert de fabrikant in de productinformatie. Dit advies is door KNMP-Werkgroep Interacties oncologische middelen beoordeeld en niet overgenomen in de afhandelingstekst van de G-Standaard van de interactie Sotorasib + Secretieremmers.
Stijging uitgaven middelen voor gewichtsvermindering
Driekwart van de uitgaven komt voor rekening van de zorgverzekeraar
Openbare apotheken verstrekten in de eerste drie kwartalen van 2024 voor bijna € 31 miljoen aan gewichtsverminderende middelen. Dat is 79% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Bijna driekwart hiervan kwam voor rekening van de zorgverzekeraar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Samenwerken met de diëtist
Elkaars expertise in de eerste lijn optimaal benutten.
In een presentatie aan diëtisten nam Marjolein Smit de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van afslankmiddelen door. Ook voor haar was het een leerzame avond. “Interessant te horen dat sommige diëtisten werkzaam zijn in een huisartsenpraktijk.”
Herexamen 2024 PW44
Wat is waar over vaccinatie en post-COVID?
Goed gedaan joh!
Tijdens het recente KNMP Najaarscongres vroeg één van de sprekers aan de zaal of we niet kunnen stoppen met leveren van een bepaald generiek, want volgens haar heeft dat echt meer bijwerkingen dan het spécialité. Er was zelfs een pollvraag over oorzaken van bijwerkingen, waarbij één antwoord luidde: ‘apotheek heeft verkeerde middel geleverd’. Geroezemoes in de zaal, één collega stak haar vinger op en legde haarfijn uit waarom we het preferente generiek moeten leveren en daarmee in de tang zitten tussen zorg en zorgverzekeraar.
Gebruiksduur bij eerste uitgifte opioïd neemt af
Aantal gebruikers van een opioïde pijnstiller met 2,3% toegenomen in 2023
Openbare apotheken verstrekten in 2023 aan 1,1 miljoen mensen een pijnstiller uit de groep opioïden. De voorgeschreven gebruiksduur bij een eerste uitgifte van sterkwerkende opioïden in 2024 nam af met 13% ten opzichte van 2019 naar 9,1 dagen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Lichtpuntje
Schimmels kunnen lekker en nuttig zijn. In kaas kunnen ze voor een culinaire sensatie zorgen. Dat geldt ook voor eetbare paddenstoelen. Nuttig zijn ze in brood. En in geneesmiddelen levensreddend.
50 tinten
Helaas werd de behandeling niet meegegeven.
Mevrouw had een opeenstapeling van problemen, met nu een nieuw probleem dat niet in ons eigen ziekenhuis kon worden gediagnosticeerd en behandeld. Met veel moeite werd zij voor een dag overgeplaatst naar een nabijgelegen ziekenhuis B, alwaar de diagnostiek werd ingezet, de behandeling toegediend en patiënt direct retour kwam.
Combinatiepreparaat met ceftazidim en avibactam breder inzetbaar
Het combinatiepreparaat Zavicefta, dat ceftazidim en avibactam bevat, is breder inzetbaar. Artsen konden het al voorschrijven bij volwassenen en kinderen vanaf drie maanden voor de behandeling van gecompliceerde intra-abdominale infecties, urineweginfecties, nosocomiale pneumonie en ernstige infecties door gevoelige verwekkers, wanneer andere behandelingen niet mogelijk zijn.
Tool om voorraad te beheren
Kinderziektes eruit na testen in zo’n dertig apotheken.
Zijn frustratie over assortimentswisselingen en een niet-kloppende medicatievoorraad brachten Jelle Verwiel ertoe een tool te ontwikkelen waarmee hij zijn eigen voorraadbeheer kan regelen. “Veel apothekers kunnen hiervan profijt hebben.”
Dossier op KNMP-site met veelgestelde vragen en antwoorden abortusmedicatie
Veelgestelde vragen en antwoorden en meer informatie over abortusmedicatie staan nu centraal verzameld op KNMP.nl in een zogeheten dossier. Apothekers vinden hier ook een patiëntenfolder en handige links en documenten.
Nieuwe Zorgstandaard Somatische screening
Er is een nieuwe Zorgstandaard Somatische screening ontwikkeld door Akwa-GGZ, in samenwerking met verschillende zorgpartijen, waaronder de KNMP en de NVZA. De WSO ziet kansen in deze zorgstandaard voor de (instellings)- apotheker in de regionale samenwerking.
Herexamen 2024 PW43
Waarom is ditranolsalicylzuurcollodium beperkt houdbaar?
Ledenwensen
De districtsafgevaardigden van de KNMP halen via de klankbordgroepen regelmatig op waaraan onze leden behoefte hebben. Deze wensen komen dan in het College van Afgevaardigden terecht.
Introductie subsidiedesk voor apothekersorganisaties regio
De KNMP en VvAA introduceren een subsidiedesk voor regionale apothekersorganisaties voor hulp bij het aanvragen van subsidies. Beide organisaties hebben als doel om zoveel mogelijk subsidiegelden daar te krijgen waarvoor ze zijn bedoeld: de zorg.
Afvalton strekt tot lering
Een stap naar duurzame zorg.
Hamid Gongai keerde een halve afvalton met teruggebrachte medicatie om, analyseerde de inhoud, en constateerde tot zijn verrassing – en schrik – dat antibiotica het meest worden ingeleverd. Op plek twee staan NSAID’s en op drie anticoagulantia.
Nieuwe DHPC waarschuwt voor veiligheidsrisico's bij levetiracetam
Bij gebruik van bepaalde nieuwe productverpakkingen van het anti-epilepticum levetiracetam is er een risico op medicatiefouten. Hiervoor wordt gewaarschuwd in een Direct Healthcare Professional Communicatie (DHPC) die door de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC is beoordeeld. De doseerspuit van 3 ml van onder meer het handelsproduct Keppra 100 mg/ml-drank wordt vervangen door een doseerspuit van 5 ml. Bovendien bevat de nieuwe spuit naast een schaalverdeling van 0,1 ml een extra schaalverdeling van 0,25 ml. Deze veranderingen kunnen leiden tot doseerfouten.
Herhalen
“De minister van Volksgezondheid en milieuhygiëne heeft met betrekking tot het toenemend aantal verkeersongevallen, waarbij het gebruik van geneesmiddelen een rol speelt, een Werkgroep Geneesmiddelen en verkeersveiligheid ingesteld met het verzoek zich te beraden omtrent de maatregelen welke moeten worden getroffen teneinde personen, die aan het verkeer deelnemen, te waarschuwen voor de risico’s, welke zij lopen en die zij kunnen veroorzaken ten gevolge van geneesmiddelengebruik.”
Vals recept
Fraude met buitenlandse recepten in de apotheek.
In de e-mail-inbox van de apotheek ontvingen we een e-mail van een vrouw. In keurig Nederlands geschreven met in de bijlage een recept van ‘haar’ arts in Milaan. Ze vroeg of ze dit recept bij ons kon indienen en stuurde gemakshalve een tekst uit een Europees wetboek mee, waarin staat dat zorgverleners uit de lidstaten recepten van elkaar dienen te honoreren. Ik zocht de arts op, het recept zag er legitiem uit en het was geen bijzonder geneesmiddel.
Inkoopprijzen dalen met gemiddeld 2,1% in oktober
Daling in inkoopprijzen vooral bij geneesmiddelen met een maximumprijs
De inkoopprijzen van receptplichtige geneesmiddelen in het basispakket daalden in oktober 2024 met gemiddeld 2,1% in vergelijking met de maand ervoor. Op jaarbasis levert dit een geschatte besparing op van € 84 miljoen aan inkoopwaarde. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.