Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Herexamen 2025 PW11

Welke uitspraak over bispecifieke monoklonale antilichamen is niet waar?

PW11 - 12-03-2025 | door Auteur: Scott Wishaw, apotheker Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)/KNMP

Waardig

Iedereen heeft wel een persoonlijk verhaal over een ervaring met palliatieve zorg voor een naaste. Zoals een moeder in een verpleeghuis bij wie een zorgmedewerker zonder overleg midazolam stopt. Een vader die de laatste dagen van zijn leven in een ziekenhuiskamer doorbrengt, continu vergaat van de jeuk, zonder veel aandacht. Een moeder die thuis in haar eigen bed, omringd door familie, midden in de nacht vredig inslaapt.

PW10 - 07-03-2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Pil voor haar

Vrouwen hebben vaker last van bijwerkingen van vaccins.

Onlangs hield D66-leider Rob Jetten het pleidooi dat bijsluiters van bestaande middelen een apart gebruiksadvies moeten krijgen voor vrouwen. Het klopt zeker dat vrouwen vaker last hebben van bijwerkingen dan mannen.

PW10 - 07-03-2025 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Brexpiprazol toepasbaar bij kinderen vanaf 13 jaar met schizofrenie

Door een positief oordeel van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP is brexpiprazol (Rxulti) breder inzetbaar. Het middel kon al worden ingezet voor de behandeling van schizofrenie bij volwassenen. Door het advies is het ook inzetbaar bij kinderen vanaf 13 jaar.

PW10 - 07-03-2025 | door PW

3,6% meer palliatieve sedatie in 2024

Stijging aandeel palliatieve sedatie in sterftecijfers

Het aantal patiënten dat voorafgaand aan hun overlijden medicatie voor palliatieve sedatie van de openbare apotheek kreeg, is in 2024 gestegen met 3,6% tot 47.000. Hiermee wordt palliatieve sedatie toegepast bij 27,5% van de sterfgevallen in Nederland. Dit aandeel neemt al jaren toe. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW10 - 07-03-2025 | door SFK

Doceren en acteren ideale combi

Wilma Heesen oefent als trainingsacteur patiëntgesprekken met studenten.

Door haar jarenlange ervaring als apotheker in te zetten kan Wilma Heesen als trainingsacteur veel betekenen voor studenten Farmacie die patiëntgesprekken oefenen. “Ik leef me in verschillende typen mensen in.”

PW10 - 07-03-2025 | door Frans van den Houdt

Eenduidige informatie over eczeemzorg beschikbaar

Het Nationaal Constitutioneel Eczeem Project (NCEP) stelt eenduidige informatie over eczeemzorg beschikbaar voor patiënten en zorgprofessionals. De KNMP is een van de deelnemende partijen aan het NCEP, een samenwerkingsverband tussen zorgprofessionals en patiënten.

PW10 - 07-03-2025 | door KNMP

Pento coma

Bij ons op de intensive care van het Erasmus MC wordt het protocol ‘neurotrauma’ aangepast. Dit bevat een aantal medicamenteuze stappen met als doel de hersendruk te verlagen. De laatste stap in dit protocol is continue toediening van een barbituraat.

PW10 - 07-03-2025 | door Nicole Hunfeld, vicevoorzitter KNMP

Herexamen 2025 PW10

Welk doseeradvies verwacht u bij ondansetron ?

PW10 - 05-03-2025 | door Marieke Bulsink en Marloes Dankers, apothekers Instituut Verantwoord Medicijngebruik 1 reactie

Nieuw: marktplaats voor farmaceutisch praktijkonderzoek

De KNMP lanceert de ‘marktplaats farmaceutisch praktijkonderzoek’ op de website KNMP.nl. Deze marktplaats is dé plek om onderzoeksvragen en -antwoorden te delen rondom de ontwikkeling en het gebruik van geneesmiddelen en de rol van de apotheker.

PW9 - 28-02-2025 | door KNMP

Morele kompas

Apothekers overtreden, in het belang van de patiënt, dagelijks wet- en regelgeving. Onze eed tot goede zorg is in die gevallen belangrijker dan het wettelijk kader. Dit is door de KNMP meermaals aangekaart. Bij vragen aan Kamerleden en tijdens bestuurlijke overleggen. De opmerking over het overtreden van de wet is pijnlijk voor veel stakeholders. Zeker stakeholders bij de overheid. Het wettelijk kader zou immers goede farmaceutische zorg moeten dienen. We zien hier herstelwerkzaamheden en dat doet ons deugd!

PW9 - 28-02-2025 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Ander contact met patiënt

Wijkbewoners waarderen extra uitleg over werk apotheek.

Door het geven van presentaties aan wijkbewoners komt openbaar apotheker Hayel Sorucu-Köse op een andere manier in contact met haar patiënten, wat zij als een verademing ziet. “Mensen tonen veel begrip en waardering.”

PW9 - 28-02-2025 | door Delia Titre

Checkpointremmer durvalumab inzetbaar bij kleincellig longcarcinoom

Het monoklonale antilichaam durvalumab (Imfinzi) heeft groen licht gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Hierdoor is het middel als monotherapie geïndiceerd voor de behandeling van volwassenen met limited stage kleincellig longcarcinoom (LS-SCLC), bij wie de ziekte niet is verergerd na platinabevattende chemotherapie met radiotherapie. Het was al geregistreerd voor de behandeling van niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC), extensive stage kleincellig longcarcinoom (ES-SCLC), cholangiocarcinoom, hepatocellulair carcinoom en endometriumcarcinoom.

PW9 - 28-02-2025 | door PW

Cultuuromslag

Overal wordt deze dagen teruggeblikt en met enige verbazing vastgesteld dat het alweer vijf jaar geleden is dat de COVID-pandemie zich aandiende en onze wereld op z’n kop zette. Veel beperkende maatregelen zijn allang overboord gegooid, andere worden nog altijd gekoesterd, zoals thuiswerken. Afstand houden, altijd keurig in de elleboog niesen, niet open en bloot hoesten en proesten worden in de publieke ruimte weer net zo makkelijk vergeten als voor de pandemie.

PW9 - 28-02-2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Kosten diabetesmiddelen met 15% gestegen

SGLT-2-remmers en GLP-1-agonisten verantwoordelijk voor kostenstijging

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2024 aan 980.000 mensen diabetesmedicatie, 5,9% meer dan in 2023. De kosten kwamen uit op € 392 miljoen, een toename van 15%. De sterke kostenstijging komt door meer gebruikers van SGLT-2-remmers en GLP-1-agonisten. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW9 - 28-02-2025 | door SFK 3 reacties

Grijs gebied

Helaas is het in de praktijk niet altijd zwart of wit.

Bij een grijs gebied denk je al snel aan het weer en de bijbehorende afbeeldingen op de weerapp. Maar het is een term die ik ook wel in het onderwijs gebruik, voor datgene wat voor de aankomend apothekers onhandig kan zijn. Want wanneer je een advies geeft aan een patiënt wil je graag zeker weten dat je het juiste advies geeft. Helaas is het in de praktijk niet altijd zwart of wit, maar soms een grijs gebied en moet je met behulp van je kennis en de parameters van de patiënt de juiste afweging maken.

PW9 - 27-02-2025 | door Dana Appelo,openbaar apotheker en docent master Farmacie Leiden

Herexamen 2025 PW 9

Bepaalde verpakkingsmaterialen worden centraal gekeurd door het LNA. Voor welke verpakkingen geldt dit niet?

PW9 - 26-02-2025 | door Rik Wagenaar, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Vorm en frequentie

Toen apotheker Coen van Woerkom in 1984 Apotheek Asten kocht van enkele huisartsen stelde hij als voorwaarde dat de artsen samen met hem een farmacotherapiebeleid zouden opzetten. Sindsdien voerden apotheek en drie huisartspraktijken dertig jaar lang structureel overleg over de farmacotherapie, zo’n tien tot elf keer per jaar. Met deze passage begint een artikel over het FTO in PW 26 van 2014.

PW8 - 21-02-2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Cool beroep

Het gevoel van trotsheid blijft overheersen.

Laatst stuitte ik op de nieuwe campagne over de rol van de apotheker bij geneesmiddeltekorten ‘Op is geen optie’. Meerdere malen speelde ik het campagnefilmpje af waarbij de apotheker als een soort NCIS-rechercheur wordt getoond. Ik was helemaal gevangen door de manier van storytelling en onder de indruk van mijn eigen beroep! Wat is het toch gaaf wat we allemaal voor onze patiënten doen en kunnen doen om aan geneesmiddelen te komen. Oprecht trots op het beroep waarvoor ik heb gekozen.

PW8 - 21-02-2025 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Positieve CHMP-adviezen voor antilichaam-geneesmiddelconjugaten

Twee antilichaam-geneesmiddelconjugaten (ADC’s ) hebben van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor een handelsvergunning. Beide middelen worden ingezet bij de behandeling van kanker.

PW8 - 21-02-2025 | door PW

Document acties

Back to top