Vaste rubrieken
Wandelen als gratis medicijn
Sharmila Rambocus geeft positieve energie aan wijkbewoners.
Twee keer per week wandelt apotheker Sharmila Rambocus een uur met patiënten en buurtbewoners door de Haagse Schilderswijk. Wandelen is volgens haar een goed medicijn tegen diabetes, eenzaamheid en depressie, en het helpt om fit te blijven. “Tijdens de wandelingen ontstaan nieuwe vriendschappen.”
Vergoedingsvoorwaarden: risico piekte medio 2023
Gemiddeld 1500 verstrekkingen van voorwaardelijk vergoedbaar middel
De minister van VWS kan nadere voorwaarden stellen aan de vergoeding van geneesmiddelen om de doelmatige inzet ervan te bevorderen. Een gemiddelde openbare apotheek verstrekte in 2022 maandelijks ruim 1500 keer een geneesmiddel waarbij de vergoeding aan voorwaarden verbonden is. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Gebruik van oxycodon bij borstvoeding afwegen
Het medicatiebewakingsadvies over gebruik van oxycodon tijdens het geven van borstvoeding is aangepast in de G-Standaard. Dit volgt na het herzien van de informatie op de website van het kenniscentrum over zwangerschap en borstvoeding Moeders van Morgen.
Prela en prena
Nu dacht ik dat ik inmiddels alles wel had gehoord.
Toen ik op mijn 18e in Utrecht ging studeren werd ik overvallen door woorden en afkortingen waar ik het bestaan niet van afwist. Om er een paar te noemen: de GERU, de sjaars en bijvoorbeeld een drankje met paard, waarvan het tweede deel van het woord de censuurtoets van Frans denk ik niet doorstaat.
Voorspellen
In 2002 verscheen in Pharmacy World & Science een meta-analyse van observationele studies naar ziekenhuisopnamen ten gevolge van bijwerkingen van geneesmiddelen. Een belangrijke conclusie was dat het mogelijk leek om een relevant deel van zulke ziekenhuisopnamen te voorkómen.
Evidence hunted
Met veel plezier kijk ik op tv naar het nieuwe seizoen van Hunted. Ik zie een kleine parallel met ons werk als apotheker. We zijn dan niet op jacht naar voortvluchtigen, maar wel naar wetenschappelijk bewijs.
DLB’s: extra sessie over antivirale behandeling COVID-19
De districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) die plaatsvinden van 14 tot en met 23 november 2023 zijn uitgebreid met een satellietsessie: ‘Antivirale behandeling van COVID-19 voor ambulante patiënten met een hoog risico op ernstig COVID-19’.
Herexamen 2023 PW44
Moet u de dosering van het alternatief herberekenen?
Wereldwijd sentiment
Niet eerder werd op een FIP-congres zoveel aandacht besteed aan hybride zorg en de rol van apothekers daarin, zegt Claudia Rijcken over het internationale apothekerscongres dat in september plaatsvond in het Australische Brisbane.
Dieren
Het geeft wel eens aanleiding tot misverstanden.
Ik denk dat iedere apotheek er wel een paar in zijn bestand heeft staan: dieren die mensenmedicatie ontvangen. Keurig op recept van de dierenarts; ad usum veterinarium. Ik denk dat insuline voor katten eruit springt, maar ook een oogzalf zonder conserveermiddelen voor een hond is een goed voorbeeld.
Glycopyrronium-crème inzetbaar bij overmatig zweten
Een nieuwe farmaceutische vorm met glycopyrronium is beschikbaar. Het gaat om Axhidrox, een crème die 8 mg werkzame stof per gram bevat. De crème kan worden ingezet bij primaire hyperhidrose.
Voor nieuwe aanwas zorgen
Praktijksituaties inbrengen in assistentenopleiding.
De combinatie van lesgeven aan toekomstige apothekersassistenten met werken in de apotheek heeft zo z’n voordelen, vindt apotheker Sjanne van Roijen. “Je kunt oefenen met echte patiëntsituaties en actuele gebeurtenissen gebruiken in de lessen.”
Minister Helder ontvangt rapport ‘Stop de stapeling’
De stapeling van administratieve lasten uit wet- en regelgeving heeft grote impact op de kwaliteit en continuïteit van de eerstelijnszorg. Dat blijkt uit het narratieve onderzoek ‘Stop de stapeling’ van de Eerstelijnscoalitie, dat minister Conny Helder van VWS in ontvangst nam van onder anderen KNMP-bestuurder Reinier Bax.
Wijzigingen in vergoeding apotheekbereidingen 2024
Zorgverzekeraars hebben bekendgemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2024 niet meer vergoeden en/of waarvoor een voorwaarde geldt om voor vergoeding in aanmerking te komen.
Week van ons water
Tijdens het verschijnen van dit PW is het zover: de Week van Ons Water is aan de gang. Jaarlijks, in oktober, is er landelijk aandacht voor ‘ons water’. En dat is maar goed ook.
Toename volwassen gebruikers ADHD-medicatie
Gebruik lisdexamfetamine stijgt procentueel het hardst
Het totaal aantal gebruikers van ADHD-medicatie nam in 2022 toe met 8,0%. De grootste stijging was zichtbaar onder lisdexamfetamine-gebruikers. Onder kinderen steeg het aantal gebruikers van dit middel met 23%, onder volwassenen met 36%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Herexamen 2022 PW43
Voor welke patiëntengroep zijn de CKD-EPI en MDRD-formules WEL geschikt?
Snotpin
“Ik ben er altijd een paar dagen niet lekker van”, zei de oude dame in de lange rij bij de huisarts, “maar ik doe het toch maar, anders is het risico dat ik erg ziek word te groot, zegt m’n dochter, omdat ik vaak op haar kinderen moet passen, en die hebben nogal eens een snotneus, en ze kunnen ook vreselijk hoesten.”
In de bonus
Nederlanders maken per jaar € 1,3 miljard op aan Wet Marktordening Gezondheidszorg (Wmg)-gelden voor farmaceutische zorg. Dus voor jaarlijks € 70 heeft elke persoon bijna de beste farmaceutische zorg ter wereld. FTO, MDO, agressieprotocollen, HKZ, tekorten, preferentie, stages en opleiding, afhaalkluis, onlinepropositie, nachtdiensten … En alles om de hoek. Je zou zeggen: een bonusaanbieding voor de BV Nederland.
DLB’s vanaf 14 november: samenwerken in verbinding
Een nieuwe reeks Districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) vindt plaats van 14 tot en met 23 november. Dit keer is het thema ‘Teamwork, pak je rol! Samenwerken in verbinding’.