Vaste rubrieken
Leren samenwerken
De registratie als specialist betekent voor de openbaar apotheker onder meer verplichte nascholing om in aanmerking te komen voor herregistratie. Continu leren vormt de basis voor de garantie dat de apotheker qua kennis en competenties bij de tijd blijft en patiënten optimale zorg kan verlenen.
Publiekscampagne ‘Samen met je apotheker’ opnieuw te zien
De publiekscampagne ‘Samen met je apotheker’ is tot en met 25 februari 2024 opnieuw met advertenties te zien op sociale media en websites.
Ook apothekers en hun teams hebben de mogelijkheid de campagne te promoten. Zij kunnen gratis posters bestellen, video’s downloaden voor het wachtkamerscherm, en beeldmateriaal en voorbeeldteksten voor sociale media gebruiken.
‘Wij leiden professionals op, die trots dit vak uitdragen’
Charlotte Jacobs Instituut leidt de toekomst van de openbare farmacie op
Charlotte Jacobs plaatste in 1887 een opmerkelijke advertentie in het Pharmaceutisch Weekblad, waarin ze uit principe vrouwelijke apothekersassistenten zocht voor haar net geopende apotheek. Deze stap markeerde het begin van een indrukwekkende carrière voor Jacobs, die twintig jaar lang de enige vrouwelijke apotheker in Nederland was. De KNMP heeft het opleidingsinstituut naar haar vernoemd, vanwege de leidende rol die Jacobs vervulde.
AIOS weerbaarder maken
Werken aan duurzame inzetbaarheid na de opleiding.
Aios ziekenhuisfarmacie moeten tegenwoordig op veel borden tegelijk schaken, meent opleider Elsbeth Nagtegaal, die ze probeert weerbaarder te maken. “We geven de aios een goede inhoudelijke basis mee.”
Meer apothekers afgestudeerd in 2023
Minder eerstejaars (bio-)farmacie in Groningen en Utrecht, meer in Leiden
In totaal startten 624 eerstejaarsstudenten in september 2023 aan de drie (bio-)farmaceutische opleidingen in Groningen, Utrecht en Leiden, 89 minder dan het jaar daarvoor. Het aantal afgestudeerde apothekers bedroeg 271, het hoogste aantal in de afgelopen jaren. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
CHMP-advies: bezlotoxumab ook inzetbaar bij kinderen vanaf 1 jaar
Het indicatiegebied van bezlotoxumab (Zinplava) is uitgebreid na een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. Het middel kon al worden ingezet voor preventie van een recidief van een Clostridium difficile infectie (CDI) bij volwassenen met een hoog risico hierop. Door de uitbreiding is het nu ook toe te passen bij kinderen vanaf 1 jaar.
Onbetaalbaar
Ik wil tegen jullie zeggen: geweldig wat jullie doen!
‘Geweldig wat je doet!’ Dit stond op de kaart die ik onlangs kreeg. En nee, niet omdat ik een mooie subsidie of promotie heb gehad. Of iets anders opmerkelijks bereikt had. Plannen en wensen genoeg, alleen dat staat nu een beetje in de ijskast. Want ‘opeens’ was ik van dochter een mantelzorger geworden.
Make it happen
Wat is duurzaam farmacieonderwijs? Toen er enige tijd geleden alweer op LinkedIn een post verscheen waarin docenten van de Universiteit Utrecht schreven dat ze werkten aan het verduurzamen van het farmacieonderwijs, wekte dat onmiddellijk onze interesse.
Herexamen 2024 PW4
Wat is waar over lipofiele geneesmiddelen bij zeer ernstige obesitas?
Top 10 van meest gelezen items van 2023 op KNMP.nl
Met de start van het nieuwe jaar, werpt de KNMP een blik op de tien meest gelezen items van 2023, uiteenlopend van geneesmiddelentekorten tot de winnaar van de KNMP Zorginnovatieprijs.
Duurzaam compliment
Het jaar is nog maar net gestart en de nare geneesmiddeltekorten vliegen ons om de oren.
Voorlichten over valrisico
Apothekers adviseren ouderen op vitaliteitsbeurs.
Om ouderen te attenderen op het valrisico door medicatie stond Maartje Zandman met een stand op een Zwolse vitaliteitsbeurs. “Ik hoop dat mensen hierdoor vaker denken aan de apotheek als een plek voor gezondheidsadviezen.”
Nieuwe fentanyl-neusspray met dosisblokkeerfunctie komt in de handel
Een nieuw handelsproduct van fentanyl-neusspray komt binnenkort in de handel. Dit nieuwe product, Instanyl neusspray oplossing DoseGuard, bevat een dosisblokkeerfunctie en een elektronische dosisteller. Deze functies moeten het risico op onbedoeld overdoseren, verkeerd gebruik en misbruik beperken.
Voorschrijven
We hebben een record aan antibiotica en inhalaties afgeleverd.
Het begin van het nieuwe jaar. De laatste drukke weken van 2023 liggen nog maar net achter mij. Weken waarin veel samenkomt. Mensen die hun medicatievoorraad willen aanvullen, de laatste reviews en kwaliteitsonderdelen die behoren tot het afgelopen jaar. En dat alles naast een storm van pulmonaire infecties. We hebben een record aan antibiotica en inhalaties afgeleverd.
Impact
Klimaatverandering heeft ook een grote impact op ziekten. Op diarree bijvoorbeeld. Door de toename van zware regenval, overstromingen en droogte, dreigen de successen die de afgelopen decennia zijn geboekt op het gebied van het terugdringen van diarree weer ongedaan gemaakt te worden, waarschuwen onderzoekers van het Amsterdam UMC, dat samen met het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD) het wereldwijde SPRINGS-consortium leidt, dat oplossingen zoekt voor dit groeiende probleem.
Patiënten betalen extra door leveringsproblemen
Bijna € 2,3 miljoen extra bijbetaling vanwege niet-leverbare preferente middelen
Voor sommige geneesmiddelen gelden vergoedingslimieten. Daardoor moeten patiënten soms bijbetalen. Deze middelen zijn ook binnen het preferentiebeleid van verzekeraars opgenomen. De SFK onderzocht welke bijbetalingsvrije middelen verzekeraars aanwezen waarbij leveringsproblemen zorgden voor het afleveren van een niet-preferent middel mét bijbetaling. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Herexamen 2024 PW3
Welk antibioticum is eerste keus bij gecompliceerde lage luchtweginfectie?
Helpen
Ongebruikte of niet meer gebruikte spullen weggooien is zonde. Ze opslaan in een stoffig magazijn ook. Goed om te zien derhalve dat er regelmatig initiatieven worden ontplooid om spullen in te zamelen en naar landen te sturen met een groot tekort aan producten én geld. Dan kan het gaan om incontinentiemateriaal en medische hulpmiddelen, maar ook om bereidingsapparatuur.
Behandeling
Afgelopen jaar sloot ik op deze plek af met een zieke medicatievoorziening. Vanwege de druk op de betaalbaarheid zijn beschikbaarheid en kwaliteit in het geding.
PRISMA-symposium 2024 open voor abstracts en inzendingen
Apothekers kunnen tot 15 april 2024 hun abstract indienen voor het PRISMA-symposium 2024. Abstracts die aan de voorwaarden voldoen, komen in aanmerking voor een presentatie op het PRISMA-symposium 2024.