Vaste rubrieken
Uit balans
We willen zo groen mogelijke medicatie gebruiken.
In een eerdere column ging het over astma. En meer specifiek: over de problemen die ik ondervond toen mijn jongste zoon (11) ging switchen van een aerosol naar een poederinhalator.
Ankedotes
Wie lang meeloopt in de farmacie heeft veel mooie verhalen te vertellen. Dat bewijzen de jubilarissen die in een kleine zomerserie de komende weken aan het woord zullen komen in het PW. Drie markante personen die belangwekkende prestaties op hun naam hebben staan en eerder dit jaar hun zestigjarig apothekersjubileum vierden.
Herexamen 2023 Pw29en30
Welke benzodiazepineagonist heeft de langste halfwaardetijd?
Kinderboek met vleugje farmacie
‘Samen met mijn kinderen bedacht ik zelf verhalen.'
Lux het kleine mannetje is het derde kinderboek van Jacques Verzijl dat in de winkels ligt. Naast thema’s als vriendschap en loslaten, gaat het in zijn verhalen ook over farmaceutische en medische kwesties.
Tariefinkomsten stijgen, maar minder dan inflatie
Gemiddelde apotheek ontving in 2022 ongeveer € 714.000 aan tariefinkomsten
De vergoeding die een gemiddelde apotheek ontvangt voor farmaceutische zorgactiviteiten is in 2022 met 4,4% toegenomen tot ongeveer € 714.000. Deze toename bleef achter bij de inflatie van 10% die het Centraal Bureau voor de Statistiek voor 2022 vaststelde. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Uitbreiding van het arsenaal CGRP-antagonisten
Het arsenaal calcitonin gene-related peptide-antagonisten (CGRP-antagonisten) wordt steeds verder uitgebreid. Het middel atogepant (Aquipta) heeft van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief oordeel gekregen voor een handelsvergunning. Het is toe te passen als profylaxe bij volwassenen met migraine, als zij ten minste vier migrainedagen per maand hebben.
Hatsjoe!
Wat kunnen we nu weer bedenken als alternatief?
Hatsjoe! Gesnif en gesnotter om mij heen. De een na de ander verscheen met knalrode ogen aan de balie. De hooikoortsepidemie brak uit in Nederland. Nog nooit was het aantal mensen met hooikoorts zo groot in de apotheek. Een piek aan pollen door het warme weer en de droogte.
Aan de bak
Een apotheek runnen lijkt niet langer een droom. Net als andere beroepen in de gezondheidszorg kampen apothekers met een tanende aantrekkelijkheid. Zo begint een artikel in een recente uitgave van de Belgische evenknie van het PW, De Apotheker.
Jos Lüers en Thomas Kanis benoemd tot lid KNMP-bestuur
Jos Lüers en Thomas Kanis zijn op 28 juni tijdens de Algemene Vergadering (AV) benoemd tot KNMP-bestuurslid. Ook zijn de huidige KNMP-bestuursleden Reinier Bax en Jacco Pesser herbenoemd.
Apotheker in 2040
De samenleving, arbeidsmarkt, zorg, technologische mogelijkheden en het klimaat veranderen de komende jaren aanzienlijk. Apothekers krijgen net als anderen te maken met de impact van deze ontwikkelingen. Met al deze veranderingen in aantocht moeten wij voorkomen dat we worden verrast. Daarom zijn we het visietraject ‘De apotheker in 2040’ gestart.
Herexamen 2023 PW27en28
Welk van de volgende antipsychotica leidt tot de minste gewichtstoename?
Gelijkwaardig
Aan de vooravond van Vaderdag stuurde Treant een persbericht de wereld in waarin werd gerept over vader en zoon Reurink die al 15 jaar op uitstekende wijze samenwerken op de intensive care op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen. Voor dit themanummer zou dat een mooie good practice zijn geweest, ware het niet dat we eerder al uitgebreid stilstonden bij vaders en zonen en moeders en dochters die samenwerken in de apotheek.
Consult(ent)
Oeps, weer een gratis consult gedaan.
Een consult van mij is gratis. Of ik nou één of 399 keer per maand geconsulteerd wordt, mijn salaris zal hier niet om veranderen.
Aandacht voor leefstijl en op consument gerichte publiciteit
Kwartaal in beeld: de maanden april, mei, juni van 2023
Apothekers komen niet alleen door de almaar toenemende geneesmiddelentekorten in de publiciteit. In het tweede kwartaal zijn er vragen en publicaties in de media over leefstijl. Maar ook door zelf lokale publiciteit te zoeken of door adviezen te geven aan consumenten profileert de apotheker zich als medicatiespecialist.
Eerste lichting rondt opleiding kaderapotheker af
De eerste lichting openbaar apothekers heeft op dinsdag 20 juni de tweejarige opleiding tot kaderapotheker afgerond. Tijdens de opleiding ontwikkelden zij zich, binnen hun expertisegebied, onder meer als sparringpartner voor andere medisch specialisten en als vraagbaak voor collega’s.
Iz(b)a
Vraag een willekeurige zorgverlener of deze wil samenwerken en het antwoord zal bevestigend zijn. Onwil is er niet, maar toch is het nodig om in het Integraal Zorgakkoord (IZA) expliciet als doel te stellen dat we beter moeten samenwerken. Kennelijk gaat iets dat we allemaal willen en nodig vinden, toch ook weer niet vanzelf.
Nivolumab breder inzetbaar bij niet-kleincellig longcarcinoom
Het oncolyticum nivolumab (Opdivo) heeft groen licht gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied.
FTO… dat doe je zo!
Ondersteuning SFK bij voorbereiding farmacotherapeutisch overleg
Tijdens een farmacotherapeutisch overleg (FTO) wisselen huisartsen en apothekers kennis uit en maken afspraken over het voorschrijven en verstrekken van geneesmiddelen. De SFK kan helpen bij het aanleveren van data over verstrekte geneesmiddelen en de gebruikers ervan. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Een nieuw begin
Apotheek start met nul patiënten in oud schoolgebouw.
Het wordt steeds drukker in de nieuwe apotheek van Ivona Brozina, die begin april met nul patiënten begon. Zelf maakte ze acht jaar geleden een nieuwe start, toen ze voor de liefde vanuit Kroatië naar Nederland kwam. “Ik trad elke dag uit mijn comfortzone.”
Herexamen 2023 PW26
In welke periode(s) van de zwangerschap is kortdurend gebruik van diclofenac (waarschijnlijk) veilig?