Vaste rubrieken
3% van de bevolking gebruikt een GDV
Driekwart van de GDV-gebruikers in Nederland is 65 jaar of ouder
Nederlandse openbare apotheken verstrekken in 2023 naar verwachting aan 562.000 mensen geneesmiddelen via een GDV, ruim 3% van de bevolking. Ondanks een toenemende vergrijzing is dit percentage al jaren stabiel. De gemiddelde leeftijd van een GDV-gebruiker bedraagt 74 jaar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Tinidazol effectief bij infectie met parasiet Giardia lamblia
In het Informatorium Medicamentorum is de stoftekst van het antiprotozoïcum tinidazol opgenomen. Dit middel is de eerste keus voor de behandeling van gastro-enteritis veroorzaakt door de parasiet Giardia lamblia. Dit blijkt uit de herziene richtlijn Antimicrobiële therapie voor acute infectieuze diarree van de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB).
Doorgaan
Dat heb ik in al die jaren wel gezien: een apotheekteam gaat altijd door.
In de bijna veertig jaar die ik actief ben geweest in de apotheek zijn er verschillende momenten die nog weleens terugkomen in mijn gedachte.
Afscheid
De berichten van de KNMP over het ‘winnen’ van de rechtszaak tegen de NZa geven mij een zaterdagmiddaggevoel. Dat zal ik even uitleggen. Regelmatig komt mijn zoon op zaterdagmiddag terug van voetballen – hij speelt in de D-jeugd – met de mededeling “dat ze eigenlijk gewonnen hebben”. Dan weet ik het al: op het wedstrijdformulier staat een nederlaag.
Herexamen 2023 PW50
Welke stelling over de opslag van risicovolle geneesmiddelen is juist?
VWS: nieuwe betaaltitel patiëntengroepsgebonden afstemming van zorg
Het ministerie van VWS kondigt een nieuwe betaaltitel aan voor patiëntengroepsgebonden afstemming van zorg. Deze kan in de loop van 2024 worden ingezet voor de bekostiging van domeinoverstijgende en sectoroverstijgende afstemming door zorgaanbieders.
Farmaciestudenten ontvangen Jong Talent Aanmoedigingsprijs
Femke Boxman (Universiteit Leiden), Lars Doornbos (Rijksuniversiteit Groningen), Bram Schouten (Universiteit Utrecht) en Nora Schreuders (Vrije Universiteit Amsterdam) hebben ieder een Jong Talent Aanmoedigingsprijs gewonnen.
GDV en de schaduw
Ongeveer één jaar geleden schreef ik ook een column over de bekostiging van de GDV. De KNMP had daarvoor een rechtszaak aangespannen tegen het besluit van de NZa om de prestatie aan te passen. Recent heeft de rechter geoordeeld dat dit besluit onvoldoende is onderbouwd en is het besluit daarmee teruggedraaid. De KNMP is tevreden dat de NZa hiermee een tik op de vingers heeft gekregen.Tegelijkertijd is wel de vraag: hoe nu verder?
Nieuwe ‘doorlinks’ op KNMP Kennisbank: sneller bij info
Interne en externe doorlinkmogelijkheden zijn toegevoegd aan het Informatorium Medicamentorum (IM), Farmanco, Oralia VTGM en Parenteralia VTGM. Door de uitbreiding van deze ‘doorlinks’ op de KNMP Kennisbank kunnen apothekers en hun team sneller de informatie vinden die zij zoeken, wat van belang is voor goede zorg in de apotheek.
Verstaan
Tolken in de zorg. En dan niet 6-jarige kinderen die met hun niet-Nederlands sprekende vader of moeder meegaan naar de apotheek of huisarts om te vertalen wat er gezegd wordt. Of een werkgever die met zijn Oost-Europese werknemer mee naar de huisarts gaat, terwijl die werknemer zich daar heel ongemakkelijk bij voelt. Nee, echte tolken. Daarover gaat de brief die de ministers Kuipers en Helder en staatssecretaris Van Ooijen van VWS onlangs naar de Tweede Kamer stuurden.
Agile
Lijkt het toverwoord voor elk bedrijf dat een reorganisatie doormaakt.
Agility. Letterlijk vertaald: wendbaarheid. Het lijkt het toverwoord voor elk (farmaceutisch) bedrijf dat een reorganisatie doormaakt. Ook Novartis heeft hieraan moeten geloven dit jaar.
Pembrolizumab opnieuw breder inzetbaar na positief CHMP-advies
Pembrolizumab (Keytruda) heeft wederom groen licht gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Hierdoor kunnen artsen het in combinatie met gemcitabine en cisplatine voorschrijven bij de behandeling van volwassenen met lokaal gevorderd, inoperabel of gemetastaseerd galwegcarcinoom.
Leveringsprobleem kost bij laagste prijs extra geld
Van alle niet direct via alle groothandels leverbare middelen heeft 30% laagste prijs
Afspraken tussen apothekers en verzekeraars over het afrekenen tegen een laagste prijs kunnen door leveringsproblemen extra nadelig uitvallen. Bij sommige sterktes aprepitant-capsules is de laagste prijs van een middel dat wel beschikbaar is ruim drie keer zo hoog als het laagst-geprijsde middel. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Vragen staat vrij
‘Visualisatie werkt verhelderend voor het publiek.’
Er is nog veel winst te behalen op het gebied van zichtbaarheid, meent Sabri Yigit. Hij neemt daarin zelf graag het voortouw en gaf onlangs een presentatie tijdens het Parkinson Café. “We kunnen nog zoveel meer voor onze patiënten betekenen.”
Herexamen 2023 PW49
Welk advies geeft het NHG over de frequentie van evaluatie van de ADHD-behandeling?
Super actueel
In de districtsledenbijeenkomsten (DLB) gaat het KNMP-bestuur traditioneel het gesprek aan met de leden. Dat doen we twee keer per jaar tijdens een ronde door het land. Deze DLB’s zijn belangrijk voor de verenigingsdemocratie als voorbereiding op de aanstaande AV. We starten altijd met de actualiteiten.
Baliekaart: inzicht in vergoeding apotheekzorg per zorgverzekering
Leefstijl centraal op platform
Apotheker lanceert tijdschrift over leefstijlgeneeskunde.
Met een nieuw tijdschrift hoopt apotheker en ondernemer Erma van Zanten behandelaars te ondersteunen die leefstijladviezen geven. “Nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen worden vertaald naar praktische adviezen.”
Kosten voor tijdelijke toestemming € 9,3 mln
160.000 mensen geholpen met geneesmiddel met tijdelijke toestemming
Openbaar apothekers verstrekken in 2023 naar verwachting bijna 500.000 keer een geneesmiddel waarvoor de IGJ tijdelijk toestemming heeft gegeven. In de eerste tien maanden van 2023 werden 150 verschillende producten met zo’n toestemming verstrekt. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Groen licht voor tirzepatide bij obesitas
Tirzepatide (Mounjaro) heeft groen licht gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Artsen kunnen dit middel momenteel inzetten bij de behandeling van diabetes mellitus type 2 bij onvoldoende effect van een dieet en lichamelijke inspanning. Het wordt hierbij toegepast als monotherapie indien metformine ongeschikt is vanwege intolerantie of contra-indicaties of in combinatie met andere bloedglucoseverlagende middelen.