Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Dieren

Influenza, Q-koorts, de ziekte van Lyme, Hepatitis E, Rift Valley fever; allemaal ziekten die de potentie hebben uit te groeien tot een pandemie. Of wordt het disease X, een nog onbekende ziekte?

PW20en21 - 19-05-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Herexamen 2023 PW20en21

Wat is er aan de hand in de volgende situatie?

PW20en21 - 17-05-2023 | door Froukje Harkes-Idzinga, apotheker Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

3,4% medisch noodzakelijke afwijking preferentiebeleid

Apothekers wijken vaker af van het preferentiebeleid om logistieke redenen

Op veel geneesmiddelen voeren verzekeraars preferentiebeleid, waarbij de verzekeraar per werkzame stof bepaalt welke variant(en) wel en niet worden vergoed. De SFK onderzocht hoe vaak apothekers binnen het preferentiebeleid afwijken van het door de verzekeraar als preferent aangewezen geneesmiddel en waarom. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW19 - 12-05-2023 | door SFK

Veelbelovend

Na hun eerste oriëntatiebezoekjes aan Nederland kwamen de meeste EMA-medewerkers met enthousiaste verhalen terug in Londen over het vlakke land, de fietsmogelijkheden, de korte afstanden, het intensieve openbaar vervoer, hoorde ik in 2018 toen ik op bezoek was bij het Europees Medicijn Agentschap in de Britse hoofdstad. Eind 2017 was, in verband met de Brexit, de keus op Amsterdam gevallen als de nieuwe thuisbasis voor het EMA-hoofdkwartier, en de voorbereidingen voor de grote verhuizing waren in volle gang.

PW19 - 12-05-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

CHMP geeft positief advies voor uitbreiding indicatiegebied nivolumab

Nivolumab (Opdivo) heeft groen licht gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Het middel was al in te zetten als monotherapie of in combinatie met ipilimumab voor de behandeling van gevorderd inoperabel of gemetastaseerd melanoom bij volwassenen. Door het positieve advies is het middel nu ook toepasbaar bij kinderen vanaf 12 jaar.

PW19 - 12-05-2023 | door PW

Lekker puffen

We konden bij bijna iedereen wel een verbetering aanbrengen.

Afgelopen week stond onze apotheek in het kader van de longweek. We organiseerden een week waarin we mensen met inhalatoren uitnodigden voor een medicatiegesprek.

PW19 - 12-05-2023 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Zoek het uit

Verslechtert de inhalatietechniek bij omzetting van een Turbuhaler naar een Easyhaler? Bouw je met een taperingstrip succesvoller antidepressiva af dan met een innameschema? Is farmacogenetisch onderzoek kosteneffectief bij clopidogrel-gebruikers? In de dagelijkse praktijk handelen we vele malen zonder wetenschappelijke onderbouwing. Is het een tekortkoming van de wetenschap dat er veel onbeantwoorde vragen zijn?

PW19 - 12-05-2023 | door Jos Lüers, bestuurslid KNMP

Video en informatiematerialen over geneesmiddelentekorten

In een nieuwe video werpt de KNMP licht op de oorzaken en gevolgen van geneesmiddelentekorten, en de werkzaamheden van de apotheker en zijn team om die tekorten zoveel mogelijk op te lossen. Apothekers kunnen deze video inzetten bij vragen van patiënten.

PW19 - 12-05-2023 | door KNMP

Nivel onderzoekt hoe Nederlandse burgers vitamine D gebruiken

Onderzoeksinstituut Nivel doet in opdracht van Zorginstituut Nederland onderzoek onder Nederlandse burgers naar het gebruik van vitamine D. Apothekers kunnen patiënten in de apotheek wijzen op de mogelijkheid om de online vragenlijst van het Nivel in te vullen.

PW19 - 12-05-2023 | door KNMP

Betere zorg na ontslag

Kijk bij bedenken van interventies ook naar implementatie.

Ondanks talloze onderzoeken en aanbevelingen blijft het lastig medicatiegerelateerde heropnames te voorkomen. Elien Uitvlugt geeft met haar promotieonderzoek een nieuwe aanzet. “Een hecht zorgnetwerk is cruciaal.”

PW19 - 12-05-2023 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2022 PW19

Wat moet er minimaal op het etiket voor de patiënt staan over de samenstelling?

PW19 - 10-05-2023 | door Rik Wagenaar, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Inspectie: apothekers kunnen alertstatus FMD vanaf 10 mei opvragen

Apotheken die een brief van Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben ontvangen over een hoog aantal FMD-alerts kunnen vanaf 10 mei aanstaande de alertstatus opvragen.

PW18 - 05-05-2023 | door KNMP

Akkoord over cao 2023-2024 Apothekers in Dienstverband

Cao-partijen hebben een onderhandelingsakkoord voor een nieuwe cao Apothekers in Dienstverband bereikt. Onder meer zijn afspraken gemaakt over salarisverhoging, een verhoogde kilometervergoeding en duurzame inzetbaarheid.

PW18 - 05-05-2023 | door KNMP

Des apothekers

Farmacogenetica is een onderwerp dat bij apothekers hoort en waarmee wij ons als apothekers bij uitstek kunnen onderscheiden. Als een van de weinige beroepsgroepen weten wij hoe een geneesmiddel in het lichaam wordt omgezet en dat niet alleen enzymen maar ook andere geneesmiddelen en aandoeningen dit proces beïnvloeden. En dat de effecten van deze metaboliserende enzymen voor pro-drugs precies andersom zijn dan voor geneesmiddelen die niet omgezet hoeven te worden voordat ze werkzaam kunnen zijn.

PW18 - 05-05-2023 | door Naomi Jessurun, bestuurslid KNMP

Herhalen is taak voor apotheek

Apotheek beoordeelt aanvraag farmaceutisch inhoudelijk.

Apotheken in Alphen aan den Rijn hebben de herhaalmedicatie volledig overgenomen van de huisartspraktijken. Volgens apotheker Sanne Appelman heeft deze werkwijze voordelen voor apotheken, huisartsen en patiënten. “We promoten actief dat patiënten hun herhaalmedicatie digitaal aanvragen.”

PW18 - 05-05-2023 | door Edwin Bos

Mifepriston niet combineren met CYP3A4-inductoren gebruiken

De werking van mifepriston kan afnemen bij combinatie met een CYP3A4-inductor. Dit blijkt uit een nieuw medicatiebewakingsadvies van de werkgroep Interacties & MFB’s van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC). De fabrikant adviseert om de dosering van 200 mg dan niet toe te passen en in plaats daarvan de dosering van mifepriston 600 mg eenmalig aan te houden. Het bewakingsadvies geldt alleen voor gebruik van 200 mg mifepriston bij de indicatie afbreking van een intra-uteriene zwangerschap. Voor de andere indicaties van mifepriston en bij gebruik van de sterkte van 600 mg geldt dit advies niet.

PW18 - 05-05-2023 | door PW

5,4% medicijngebruikers naar andere verzekeraar

Overstappercentage 0,8 procentpunt hoger dan vorig jaar

Rond de jaarwisseling 2022-2023 wisselde 5,4% van de geneesmiddelgebruikers van zorgverzekeraarsconcern. Dat is 0,8 procentpunt meer dan een jaar eerder, toen het overstappercentage onder medicijngebruikers uitkwam op 4,6%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW18 - 05-05-2023 | door SFK

Zorgrecht

Ik was aan de late kant.

Als apothekers kennen wij schaarste. Schaarste aan geneesmiddelen, personeel en voldoende tijd voor alle lopende dossiers, maar wel met de zorgplicht om ons werk goed te doen. Gezegend met een goede gezondheid was ik tot op heden als patiënt nog niet tegen schaarste aangelopen.

PW18 - 05-05-2023 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Mijn DNA

Velen hadden er lang naar uitgekeken. Wij ook. Ons geduld werd danig op de proef gesteld. De datum waarop de resultaten gepubliceerd zouden worden keer op keer uitgesteld. De apotheose, begin februari, stelde niet teleur. Iedereen was laaiend enthousiast.

PW18 - 05-05-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Herexamen 2023 PW18

Wat is waar over vaccinatie en post-COVID?

PW18 - 03-05-2023 | door Marloes Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Document acties

Back to top