Vaste rubrieken
53ste editie informatorium medicamentorum is uit
Recordaantal nieuwe geneesmiddelen opgenomen in het IM.
De vernieuwde editie van het Informatorium Medicamentorum (IM) is uit. De 53ste uitgave van het IM bevat 52 nieuwe stofmonografieën, een recordaantal ten opzichte van de vorige edities. Ook beschikt deze hernieuwde druk over een onderscheid in dosering voor volwassenen en kinderen bij een aantal hoofdstukken en meerdere tabellen.
Themakalender 2023: overzicht van speciale dagen en weken geüpdatet
Online én offline aan de slag met bepaalde themaweken en -dagen in de apotheek? De KNMP stelt een overzicht beschikbaar van een aantal dagen en weken die interessant kunnen zijn om aandacht aan te besteden.
KNMP Zorginnovatieprijs: de stemming is geopend
De stemming voor de KNMP Zorginnovatieprijs 2023 is geopend. KNMP-leden kunnen tot en met 20 februari hun stem uitbrengen op een van de genomineerde innovaties.
Herexamen 2023 PW7
Wat is de verwachte minimale gewichtsafname bij liraglutide en naltrexon/bupropion?
6,2% meer gebruikers astma/COPD-medicatie
Salbutamol grootste stijger na coronajaren
Openbare apotheken verstrekten in 2022 aan 1,5 miljoen mensen een geneesmiddel voor astma of COPD, 6,2% meer dan in 2021. Deze stijging komt vooral voor rekening van het monopreparaat salbutamol met ruim 840.000 gebruikers, 60.000 meer dan in 2021. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Niet hopeloos
Paniek. Het woord duikt veelvuldig op in berichten waarin patiënten worden beschreven die plots te horen krijgen dat hun geneesmiddel niet beschikbaar is, dat ze voor de zoveelste keer moeten wisselen, dat ze denken van ernstige bijwerkingen last te zullen krijgen en hun herstel eronder te lijden zal hebben.
Green deal 3.0
De groenste zorg is zorg die niet geleverd hoeft te worden.
Ik houd van kaas met een bite! Oude kaas dus, of desnoods belegen. Maar opeens was die niet meer te krijgen binnen het bedrijfsrestaurant. Er was alleen ontzéttend veel jonge kaas.
GLP-1-agonist dulaglutide ook bij kinderen met diabetes toe te passen
Het diabetesmiddel dulaglutide (Trulicity) kan bij kinderen worden gebruikt, vindt de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. De commissie heeft de registratie-aanvraag van de fabrikant voor toepassing bij kinderen vanaf 10 jaar met diabetes mellitus type 2 positief beoordeeld.
‘IJsvreters’ Op barre Expeditie
‘Reuze spannende ervaring om de Noordkaap te bereiken’.
Voor de vierde keer rijdt Edgard Weening met ‘Navigate North’ naar het noordelijkste punt van het Europa. Voor de ervaring, maar ook om geld op te halen voor de lokale voedselbank. “Het is mooi om ons plezier te koppelen aan een goed doel.”
KNMP Voorjaarscongres Psychofarmaca: inschrijven
De inschrijving voor het KNMP Voorjaarscongres 2023 is geopend. Het congres vindt plaats op dinsdag 14 maart in het Beatrix Theater te Utrecht en heeft als thema ‘Psychofarmaca, stof tot nadenken’.
Inzichtelijk
Met gepaste trots zag ik afgelopen weken onze collega-apothekers landelijke, regionale en lokale media te woord staan over de geneesmiddelentekorten. Door de buitenwereld worden die optredens nog wel eens opmerkelijk bevonden. De tekorten brengen een negatieve connotatie met zich mee. En dat zou effect hebben op hoe er naar ons wordt gekeken. “Moeten we wel meewerken aan zulke reportages?”, vragen ook sommige collega’s zich af.
Herexamen 2023 PW6
Welk vaccin wordt afgeraden tijdens de zwangerschap?
Handtekening
Ook de Europese vereniging van apothekers (PGEU) trekt aan de bel. In zeker 29 landen groeit het aantal tekorten alarmerend voor vrijwel alle soorten geneesmiddelen, blijkt uit een peiling.
Verbijstering
De media meldden dat BENU Apotheken nog niet hadden getekend.
Vol verbijstering heb ik de gang van zaken rondom de contractering gadegeslagen. Vooral de reacties van patiënten hebben mij verbaasd.
Combinatiepreparaat calcipotriol/betamethason nu ook in crèmevorm
Voor mensen met plaque psoriasis is het combinatiepreparaat calcipotriol/betamethason nu ook in crèmevorm beschikbaar (Wynzora). Het preparaat is al op de markt als zalf (generiek), gel (Dovobet, generiek) en schuim (Enstilar).
Duurzaam en ook nog doelmatig
Nieuw doseringsregime pembrolizumab in Treant-ziekenhuizen.
“Een mooi voorbeeld van doelmatiger en duurzamer werken in de zorg”, noemt Maurice van Staveren het initiatief om de dosering van het dure middel pembrolizumab voortaan te verlagen. Het effect voor de patiënt blijft hetzelfde, terwijl een miljoenenbesparing in het verschiet ligt.
Organisaties in de zorg uiten hun zorgen over geneesmiddelentekorten
De beschikbaarheid van generieke geneesmiddelen komt steeds verder onder druk te staan door het huidige beleid. Deze waarschuwing geven zorgorganisaties KNMP, FMS, LHV, NHG, NVZA en Patiëntenfederatie Nederland in een gezamenlijke brief aan de minister van VWS.
Apothekers aan zet bij maken IZA-regiobeelden en -plannen
Apothekers zijn aan zet bij de (door)ontwikkeling van regiobeelden om de zorgbehoefte en het zorgaanbod in kaart te brengen. Deze regiobeelden worden, in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA), gebruikt voor nieuwe plannen over de inrichting van regionale zorg.
Farmacogenetica
Variatie in genen heeft invloed op de effectiviteit en de toxiciteit van geneesmiddelen. Het meenemen van farmacogenetica in de medicatiebewaking zorgt ervoor dat geneesmiddelen nog meer op maat kunnen worden toegepast.
30% meer verstrekkingen van PrEP via apotheken
Toename PrEP-verstrekkingen na daling door GGD-pilot en COVID-lockdown
Openbare apotheken verstrekten in 2022 bijna 12.000 keer een PrEP-pil aan zo’n 5000 unieke gebruikers. Het aantal uitgiftes was daarmee 30% hoger dan in 2021. Het aantal vervolguitgiftes steeg met 25% ten opzichte van een jaar eerder en het aantal eerste uitgiftes nam toe met 47%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.