Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Experiment

Ze zijn er al. Regio’s waar voor duizenden patiënten eigenlijk geen eerstelijnszorg meer bestaat. Huisartsenpraktijken staan ‘leeg’ en worden overgedaan aan investeerders die vanuit een callcenter laten weten dat de dokter de komende drie maanden niet beschikbaar is. Daarnaast alle wondzorg, inco, katheters, dieetvoeding en naaldjes via de post. Een ‘digitale’ eerste lijn als experiment tegen wil en dank.

PW33en34 - 19-08-2022 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Chocolade

'Het bijzondere zit soms ook gewoon in het alledaagse.'

“Zooo, jij hebt een mooie reep chocola gekregen!” Ik wijs naar een dikke verpakking waarop duidelijk zichtbaar ‘bedankt’ staat gedrukt.

PW33en34 - 19-08-2022 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Vrijwilligerswerk

Vroeger spaarden we zilverpapier (melkdoppen, snoeppapiertjes) voor de missie in Afrika. Hoe het een nou precies te rijmen was met het ander wisten we niet, maar we spaarden ons te pletter.

PW33en34 - 19-08-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Hiv-medicijn Genvoya nu ook inzetbaar bij kinderen vanaf 2 jaar

Genvoya, het combinatiepreparaat dat elvitegravir, cobicistat, emtricitabine en tenofovir alafenamide bevat, ontving van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor uitbereiding van de indicatie.

PW33en34 - 19-08-2022 | door PW

Medicatieveiligheid in Monitor Voorschrijven

24% van de oudere medicijngebruikers krijgt meerdere valrisicoverhogende middelen

De rapportage Monitor Voorschrijven Huisartsen (MVH) is uitgebreid met het thema medicatieveiligheid. Apothekers kunnen nagaan in hoeverre geneesmiddelen worden voorgeschreven die in combinatie risico’s met zich meebrengen en welke patiënten dit betreft. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW33en34 - 19-08-2022 | door SFK

Vragen via Servicepunt Farmacie

Soepeler communicatie tussen eerste en tweede lijn in Zeeuws-Vlaanderen.

Het Servicepunt Farmacie zorgt in Zeeuws-Vlaanderen niet alleen voor een soepeler communicatie tussen eerste en tweede lijn. “Het heeft medisch specialisten en apothekers ook geleerd over de eigen schutting heen te kijken en zich af te vragen: wat heb jíj nodig?”

PW33en34 - 19-08-2022 | door Annemiek Veelenturf

Herexamen PW33en34

Welk middel heeft volgens de NHG-Standaard de voorkeur bij patiënten met acuut hoesten?

PW33en34 - 17-08-2022 | door Reda Harmane, apotheker Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Mid summer blues

Het is zomerreces en de vergaderdrukte houdt haar adem in. Even geen vergaderingen, of toch?

Terwijl ik rondjes ren in mijn apotheek vanwege personele schaarste, zie ik vanuit mijn ooghoek alweer de agenda-alerts binnenstromen. Houden sommigen dan nooit op met vergaderen? Zelfs het Integraal Zorgakkoord-traject maakt een korte pas op de plaats. Ambities genoeg, maar het moet wel uitvoerbaar en haalbaar blijven.

PW31en32 - 05-08-2022 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid KNMP

Apotheekteams ondervinden last van frustratie en onbegrip

Zeven op de tien apotheekteams ondervinden dagelijks last van frustratie en/of onbegrip van patiënten. Dat blijkt uit een enquête van de KNMP waarop ruim achthonderd openbaar apothekers hebben gereageerd.

PW31en32 - 05-08-2022 | door KNMP

Subsidie beschikbaar voor apotheken om regeldruk zelf te verminderen

Apotheken en andere zorgaanbieders kunnen van 1 tot 30 september 2022 aanspraak maken op een subsidieregeling om zelf aan de slag te gaan met het verminderen van regeldruk. Deze regeling maakt onderdeel uit van het overheidsprogramma [Ont]Regel de Zorg.

PW31en32 - 05-08-2022 | door KNMP

’Grensoverschrijdend gedrag: bespreek het, hoe lastig ook’

Voorzitters KNMP en NVZA doen gezamenlijke oproep

Als er één rode draad bestaat bij grensoverschrijdend gedrag dan is die dat het jarenlang kan voortduren. “Bespreek het, in een vroeg stadium. Spreek elkaar aan. Hoe lastig het ook is. Voordat het volledig uit de hand loopt”, luidt de gemeenschappelijke oproep van de koepelvoorzitters Aris Prins (KNMP) en Gerard Hugenholtz (NVZA).

PW31en32 - 05-08-2022 | door Dennis Mulkens

Betere zorg zonder balie

Radboud Apotheek richt in nieuwbouw de zorg geheel anders in.

Met de nieuwbouw van het Radboudumc kreeg begin juli ook de Radboud Apotheek een geheel nieuw onderkomen. Zorg en logistiek zijn gescheiden en de patiënt bepaalt welke zorg het beste bij hem past.

PW31en32 - 05-08-2022 | door Frans van den Houdt

40.000 mensen geholpen met tijdelijke toestemming

Tijdelijke toestemming loste bijna 80.000 keer tekort op in eerste helft 2022

Openbaar apothekers verstrekten in de eerste helft van 2022 bijna 80.000 keer een geneesmiddel waarvoor de inspectie tijdelijk toestemming had gegeven. De SFK schat in dat deze middelen bijna twee keer zo duur zijn als de reguliere geneesmiddelen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW31en32 - 05-08-2022 | door SFK

Positief advies voor twee middelen tegen zeldzame aandoeningen

Twee middelen tegen zeldzame genetische aandoeningen ontvingen van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor een voorwaardelijke handelsvergunning. Het eerste middel is lonafarnib (Zokinvy), dat toe te passen is bij kinderen vanaf 1 jaar met de verouderingsziekte Progeriasyndroom van Hutchinson-Gilford. Kinderen met deze ziekte overlijden gemiddeld rond hun vijftiende levensjaar als gevolg van ernstige cardiovasculaire complicaties.

PW31en32 - 05-08-2022 | door PW

Hot hot hot!

Blij dat we onze patiënten tijdig hadden geïnformeerd.

Terwijl ik dit schrijf hebben we net enkele dagen tropische temperaturen achter de rug. Heerlijk op vakantie, met mijn benen in een koud badje, gingen mijn gedachten wel uit naar mijn patiënten. Voor mijn vakantie hadden we nog net een bericht de deur uitgedaan over wat te doen met medicatie tijdens een hittegolf.

PW31en32 - 05-08-2022 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg 1 reactie

Wenselijk

Ook in de apotheek komt grensoverschrijdend gedrag voor. We horen verhalen over apothekers en apothekersassistenten die hiermee te maken hebben en hebben gehad. Seksuele toespelingen, aanrakingen, intimidatie, agressie, pesten. En meldingen waarmee niks wordt gedaan. Dat de voorzitters van de KNMP en NVZA hier nu aandacht voor vragen is daarom terecht en van essentieel belang.

PW31en32 - 05-08-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Herexamen 2022 PW31en32

Welk geneesmiddel ontbreekt volgens u in de volgende casus?

PW31en32 - 03-08-2022 | door Anke Lambooij, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik 2 reacties

Zongedrag

Huidkanker. Zodra de temperaturen omhoog gaan klinken weer de waarschuwingen van dermatologen en andere specialisten: ga niet onbeschermd en te lang in de zon zitten want het risico op huidkanker is groot. Wees kortom kritisch op je zongedrag.

PW29en30 - 22-07-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Slallergie

Zo gaf een meneer aan soms allergisch te zijn voor NSAID’s.

Bij alle patiënten die wij spreken voor medicatieverificatie, vragen we ook eventuele allergie uit. Het bekende “Ik mag nooit meer antibiotica want daar word ik heel misselijk van” en “ik mag alleen het spécialité van alles want tegen generiek kan ik écht niet”, wordt vast breed herkend.

PW29en30 - 22-07-2022 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

CHMP geeft positief oordeel over uitbreiding indicatie van burosumab

Burosumab (Crysvita) ontving van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor uitbereiding van de indicatie. Het middel was al geregistreerd voor de behandeling van X-gebonden hypofosfatemie (XLH) met radiografisch bewijs van botziekte bij kinderen en adolescenten met een groeiend skelet

PW29en30 - 22-07-2022 | door PW

Document acties

Back to top