Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Nieuwe handreiking over regionale samenwerking en Mededingingswet

De KNMP stelt een nieuwe handreiking beschikbaar: ‘Regionale samenwerking in het licht van de Mededingingswet’. Hierin staat waarmee apothekers rekening moeten houden wanneer zij in regionaal verband de onderlinge samenwerking en de samenwerking met andere partijen vormgeven.

PW14 - 08-04-2022 | door KNMP

Bestuursvacature Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij

De KNMP is per juli 2022 op zoek naar een enthousiast en gedreven lid voor het KNMP-bestuur, tevens voorzitter van de Sectie Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM).

PW14 - 08-04-2022 | door KNMP

Transparant

Soms is het lastig om in een tijd waarin we als beroepsvereniging een helpende hand uitsteken naar Oekraïense collega’s, je ook bezig te houden met veel trivialere zaken in eigen huis, zoals de WTZA.

PW14 - 08-04-2022 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Herexamen 2022 PW14

Welke stelling over het toedienen van itraconazol capsules via een sonde is waar?

PW14 - 06-04-2022 | door Astrid Annaciri-Donkers, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Boek, run op jodiumtabletten en … geneesmiddelentekorten

De KNMP maakt begin 2022 de balans op van het aantal geneesmiddelentekorten in het voorgaande jaar. Het overzicht van Farmanco laat zien dat ook in 2021 meer dan duizend middelen niet beschikbaar waren. Tegelijkertijd verschijnt er een boek waarin wordt beschreven hoe het eraan toegaat in de apotheek. Waar, na het uitbreken van de oorlog, een run op jodiumtabletten ontstaat.

PW13 - 01-04-2022 | door KNMP

Regiogrenzen LSP vervallen: gegevens landelijk uitwisselen

De regiobegrenzing van het Landelijk Schakelpunt (LSP) vervalt per 5 april 2022. Dat maakt landelijke uitwisseling van gezondheidsgegevens mogelijk.

PW13 - 01-04-2022 | door KNMP

Richtlijnen Hik, Jeuk en Overmatig zweten in de palliatieve fase herzien

De multidisciplinaire richtlijnen Hik, Jeuk en Overmatig zweten in de palliatieve fase zijn herzien onder begeleiding van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De KNMP maakte deel uit van de werkgroep voor de aanpassing van deze richtlijnen.

PW13 - 01-04-2022 | door KNMP

Dilemma’s

Tijdens een consult in de apotheek wordt vaak meer besproken dan alleen het geneesmiddel. En zeker als je de patiënt wat beter kent, willen de gesprekken nog wel eens afdwalen naar actualiteiten. Zodra het gebeurt, herken je het direct. Precies zoals beschreven in de KNMP-richtlijn Consultvoering. Het werkt dus echt als je vaker die gesprekken voert.

PW13 - 01-04-2022 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid KNMP

Zorgverlener kiest inhalator

‘Multidiscplinaire samenwerking is basis longformularium.’

Samen met een huisarts en een longarts is apotheker Monique aan de Stegge een van de initiatiefnemers van een longformularium voor de regio Twente. “Zonder collectief mandaat hadden we dit als apothekers niet voor elkaar gekregen.”

PW13 - 01-04-2022 | door Edwin Bos

CHMP positief over ipilimumab bij oesofageaal plaveiselcelcarcinoom

Ipilimumab (Yervoy) ontving een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van de indicatie.

PW13 - 01-04-2022 | door PW

Mr Mackey

Op je 21ste een hartinfarct door te veel gebruik van cocaïne.

‘Drugs are bad mmm’kay’. Met deze tekst (wie kent ’m nog?!) in mijn achterhoofd, in combinatie met mijn behoefte aan controle, heb ik het nooit aangedurfd om iets met drugs te doen. Oké, heel eerlijk, op het eten van een stukje bewerkte cake na, zonder effect overigens.

PW13 - 01-04-2022 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Pijnlijk

Bijna een half miljoen mensen overleden tussen 1999 en 2016 door het gebruik van zware pijnstillers en tientallen miljoenen anderen waren en zijn er nog steeds aan verslaafd. Een deel raakte zelfs aan de heroïne. Dat zijn in een notendop de Amerikaanse toestanden waar het onder meer in het interview met Marcel Bouvy over gaat.

PW13 - 01-04-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Laxeermiddel macrogol telt meeste gebruikers in 2021

Openbare apotheken leverden in 2021 aan 1,3 miljoen mensen minstens één keer een combinatiepreparaat met macrogol. Samen met maagzuurremmers omeprazol en pantoprazol, met ieder ook zo’n 1,3 miljoen gebruikers, staat dit middel bovenaan de top 10 gebruikers. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW13 - 01-04-2022 | door SFK

Herexamen 2022 PW13

Hoeveel patiënten met een hart- of vaatziekte en/of chronische nierschade moet je ongeveer behandelen met een SGLT-2-remmer om in vijf jaar tijd één sterfgeval te voorkomen?

PW13 - 30-03-2022 | door M. Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Compliment in beeld

Positieve reacties zijn stimulerend voor personeel én patiënt.

Aan borstklopperij doet Marike Hasperhoven niet, maar als patiënten apotheekmedewerkers complimenten geven, wil ze die graag tonen op een beeldscherm in de apotheek. “Het is belangrijk met iets moois naar buiten te treden.”

PW12 - 25-03-2022 | door Frans van den Houdt

Verstrekkingen medicinale cannabis opnieuw minder

Groter aandeel op voorschrift van huisarts; aandeel specialist neemt af

Openbare apotheken verstrekten in 2021 42.000 keer medicinale cannabis, 5,9% minder dan in 2020. Hiermee is het aantal verstrekkingen voor het vierde jaar op rij gedaald. Het aandeel van gedroogde vormen is, net als in 2020, groter dan olie. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW12 - 25-03-2022 | door SFK

Posaconazol inzetbaar bij kinderen vanaf 2 jaar

De behandeling met posaconazol (Noxafil) bij kinderen is door het Europees Medicijnagentschap (EMA) goedgekeurd. Artsen kunnen het hierdoor on-label inzetten bij de behandeling van kinderen vanaf 2 jaar en een lichaamsgewicht vanaf 40 kg met invasieve aspergillose. Toepassing bij deze kinderen is mogelijk als behandeling met amfotericine B of itraconazol niet voldoende effectief is of niet mogelijk is door intolerantie voor deze middelen.

PW12 - 25-03-2022 | door PW

Patiëntcontact

Dát is onze kracht als lokale apotheker.

Bijna geen van mijn studievriendinnen werkt in een openbare apotheek. Laatst is er weer eentje overgestapt naar the dark side, de industrie dus, zoals we met elkaar grappen. Door diezelfde vriendinnen werd me gevraagd of ik patiëntencontact nog wél leuk vind. In een reflex dacht ik aan de cliënt die van de preferente vezels niet kan poepen en tierend beschreef wat dat met zijn reet (dat zei hij echt) doet. Ik geloof hem op zijn woord.

PW12 - 25-03-2022 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Heldhaftig

Hij is geen soldaat, ook geen politieagent, zegt Oleg Klimov, voorzitter van de Oekraïense apothekersvereniging; hij is al 46 jaar apotheker. Maar Oekraïne is zijn land en moet van hem en zijn landgenoten blijven, voegt hij er met klem aan toe. Dus gaat hij ’s nachts met zijn zoon de straat op om zijn stad Kiev te verdedigen. Kalashinikov over de schouder.

PW12 - 25-03-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Kabinet aan de slag met leveringszekerheid en ‘ontregelen’ van zorg

Het nieuwe kabinet zet nog voor de zomer uiteen hoe het de leveringszekerheid van genees- en hulpmiddelen wil versterken en op welke wijze de zorg kan worden ‘ontregeld’. Dat zegden de ministers Ernst Kuipers (VWS) en Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) toe tijdens het Kamerdebat over de zorgparagraaf van het regeerakkoord.

PW12 - 25-03-2022 | door KNMP

Document acties

Back to top