Vaste rubrieken
herexamen PW20
Voor een cliënt zijn dexamethasontabletten 1,5 mg voorgeschreven. Door de apothekersassistent dienen zestig stuks te worden uitgeteld. Hoe kan dit in de apotheek veilig plaatsvinden, conform de RiFaS-adviezen?
Leuk en nuttig
Het allerleukste symposium van het jaar noemt Jacqueline Hugtenburg, de kersverse voorzitter die het stokje overneemt van Katja Taxis, het PRISMA-symposium, dat dit jaar op 19 mei plaatsvindt in Amersfoort.
Eigenwijs
Tot mijn verbazing vond ik het afbouwschema nog in onze afhaalkast.
Omdat maprotiline niet beschikbaar was, nam ik op vrijdagmiddag contact op met de huisarts om een alternatief voor te stellen: nortriptyline. In dit geval was het afbouwen van maprotiline relevant, dus ik stelde voor een schema te maken.
Atezolizumab nu ook toepasbaar bij NSCLC in een vroeg stadium
Atezolizumab (Tecentriq) heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor uitbreiding van de indicatie. Het middel is al inzetbaar bij de behandeling van gemetastaseerd niet-plaveiselcel niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC).
Snel een alternatief medicijn
ApoAfspraak als antwoord op omslachtigheid bij geneesmiddelentekorten.
Op ApoAfspraak accordeert de huisarts vooraf alternatieven voor geneesmiddelen waaraan een tekort is. Dat scheelt zowel apotheker als huisarts veel tijd, weet Loek van den Akker. “En de patiënt merkt niet eens dat er overleg is geweest over een vervangend middel.”
Zichtbaarheid
De zichtbaarheid van de apotheker is voor de KNMP een prioriteit, kijkend naar wat je als bestuur allemaal wilt. Enorm veel zaken en dossiers zijn van belang voor zowel het beroep als de branche.
Toolkit voor apothekers om te werken aan zichtbaarheid
De KNMP stelt een toolkit beschikbaar voor apothekers om te werken aan hun zichtbaarheid. Apothekers vinden in de toolkit tips, goede voorbeelden en tools om zichzelf en hun teams zichtbaar(der) te maken als medicatiespecialist.
‘Laat anderen DE kennis van de medicatiespecialist ervaren’
Veel mogelijkheden om je als medicatiespecialist te profileren
Zichtbaarheid staat bij Marcel van den Bosch-Niestijl hoog in het vaandel. De openbaar apotheker wil geneesmiddelgebruikers laten ervaren wat hij voor hen kan betekenen in goed passend gebruik van de middelen. “Een patiënt ervaart de meerwaarde van een apotheker pas echt wanneer hij zich zichtbaar opstelt als medicatiespecialist.”
Inkomsten apotheken: stijging onder inflatie
Aantal verstrekkingen van vergoede receptgeneesmiddelen daalde bijna 1%
Bij de gemiddelde apotheek steeg de vergoeding voor farmaceutische zorgactiviteiten in 2021 met 2,6%. Deze toename is daarmee net lager dan de inflatie die volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2021 uitkwam op 2,7%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Herexamen 2022 PW19
Wat is het juiste doseerschema van oraal itraconazol ter preventie van recidieven bij pityriasis versicolor?
Medicatiebewaking bariatrische chirurgie is gewijzigd
De medicatiebewaking bariatrische chirurgie is per 1 mei vervallen bij producten met een gereguleerde afgifte. Dit heeft de werkgroep morbide obesitas en bariatrische chirurgie van de KNMP besloten naar aanleiding van recent verschenen literatuur.
DLB’s in de regio vanaf 17 mei: ‘Medicatie: veiligheid voorop!’
Een nieuwe reeks districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) vindt plaats van 17 mei tot en met 15 juni 2022. De DLB’s worden fysiek georganiseerd in de regio en zijn toegankelijk voor KNMP-leden. Thema is ‘Medicatie: veiligheid voorop!’.
Groen momentum
De gezondheidszorg is druk met van alles. Zo ook met duurzame zorg. Vanuit een groot landelijk rapport van Gupta Strategists [1] is bekend dat de zorg voor 7% bijdraagt aan de CO2-voetafdruk van Nederland. Dat percentage is aanzienlijk en vergelijkbaar met het aandeel van de luchtvaart.
De nieuwe wereld is digitaal
Efficiëntere patiëntenzorg dankzij digitale innovaties
De farmaceutische patiëntenzorg kan beter en efficiënter, en digitale innovaties bieden uitkomst, is de stellige overtuiging van Kelly-Jo Dalusong. “Patiënten krijgen gedoseerd informatie.”
3,2 miljoen zelfbetalers van geneesmiddelen
Aantal gebruikers niet-vergoede middelen ongeveer gelijk
Openbaar apothekers verstrekten in 2021 aan 3,2 miljoen mensen receptplichtige geneesmiddelen die zorgverzekeraars niet vanuit het basispakket vergoedden. Deze mensen betaalden daar samen bijna € 165 miljoen exclusief btw voor. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Exenatide nu ook toepasbaar bij kinderen van 10 jaar en ouder
Exenatide (Bydureon) heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor uitbreiding van de indicatie.
Herexamen 2022 PW18
Wat kan worden voorgeschreven bij langdurige klachten na COVID-19?
Opnieuw crisis
Het nut van een landelijk werkend crisisteam van apothekers.
Crisis? What crisis? Een mooi album van Supertramp, en helaas voortdurend actueel. De coronacrisis was voor velen een moment om over crisisbeheersing in de apotheek te gaan nadenken.
Virtueel
Ziekenhuisopname is slecht voor de spieren. In een ziekenhuisbed raakt een patiënt dagelijks 1 tot 5% spiermassa kwijt. We moeten daarom structureel anders gaan denken over het verblijf in een ziekenhuis, vindt Karin Valkenet, die fysiotherapie en gezondheidswetenschappen combineert.
Minister Ernst Kuipers wil geplande GVS-herberekening per 2023 realiseren
Minister Ernst Kuipers (VWS) wil de geplande herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) per 2023 realiseren. Dat schrijft de bewindspersoon in een brief aan de Tweede Kamer.